Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

15 juni 2009, Amsterdam

ITs Festival Amsterdam 2009 barst weer los!

Van 19 tot en met 27 juni zijn er zeventig voorstellingen in de disciplines theater, dans, muziektheater, regie en film te zien op het International Theatre School (ITs) Festival Amsterdam.

Officiële opening 19 juni 2009

Op vrijdag 19 juni om 21.00 uur wordt het ITs Festival Amsterdam officieel geopend (in het Compagnietheater in Amsterdam) met twee bijzondere internationale voorstellingen. In de theatervoorstelling 'Final Showdown' spelen twee broers een schijnbaar onschuldig videospel, maar een van de twee moet verliezen. De voorstelling van twee afstuderende regisseurs van de Hochschule der Künste Bern heeft de prijs voor beste regie en beste voorstelling gewonnen op het theaterschoolfestival SKENA UP in Kosovo. Daarnaast zal D.A.N.C.E., het afstudeergezelschap van de Palucca Schule Dresden, met een tweede basis in Marseille, de choreografie Hypothetical Stream II presenteren. William Forsythe heeft deze choreografie ontwikkeld in samenwerking met Regina van Berkel, Christine Bürkle, Titothy Couchman, Noah Gelber, Jacopo Godani, Ana Catalina Roman, Anthoni Rizzi, Jone San Martin en Richard Siegal. Negen getalenteerde studenten van D.A.N.C.E. hebben nu de eer dit werk op te voeren.

Na de voorstellingen wordt de avond rond 22.30 uur voortgezet met een borrel. In de kleine zaal van het Compagnietheater wordt het startsein gegeven voor de eerste afterparty van het festival met saxofonist Jeff Hollie en DJ Phil Horneman, van Wicked Jazz Sounds.

ITs programma 2009 - zeventig uniekee producties

Naast optredens uit eigen land zijn internationale producties uit onder andere Perth, Dresden, Londen, Wenen, Kent, Berlijn en Bern te zien tijdens de twintigste editie van het festival. Bovendien kunnen bezoekers deelnemen aan interessante nagesprekken en workshops, samenkomen in een festivallounge en elke festivaldag genieten van een spetterende afterparty.

Selectie bijzondere internationale voorstellingen

Ook dit jaar zijn er weer tal van buitenlandse voorstellingen op het ITs te bewonderen. Bijgaand een selectie van 3 bijzondere producties:


* Hundeherz

Vrijdag 19 juni, 16.00 en 21.00 uur, Theater Frascati 1 (¤12,-/¤8,50)

Genre: Regie

Regie: Marc Wortel van de Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch, Berlijn

Moskou, winter 1924. De Russische professor Preobrashenski is een befaamde specialist voor verjonging en libidovergroting van zijn cliëntèle, bestaande uit nieuwe rijken en hoge partijfunctionarissen. Voor zijn nieuwste onderzoek plukt hij een hond van de straat om hem een menselijke hypofyse en twee teelballen in te planten. Wat als experiment ter verbetering van de mensheid is bedoeld, leidt tot een catastrofe, die zich niet alleen tegen de schepper maar tegen al het menselijke richt. Een spotlied op de perverterende menselijke ideologie.


* Katzelmacher

Zaterdag 20 juni, 15.00 en 21.00 uur, Theater Frascati 1 (¤12,-/¤8,50)

Genre: Theater Klassikaal
Samenwerking van afstuderende studenten van de Toneelacademie Maastricht en de Otto Falckenberg Schule München.

Een bijzondere Duits-Nederlandse samenwerking: vijf Nederlandse en vier Duitse studenten spelen samen Katzelmacher van Rainer Werner Maria Fassbinder, in een regie van Aus Greidanus jr. In een buitenwijk van München veroorzaakt de komst van een Griekse gastarbeider veel commotie. De latent aanwezige vreemdelingenhaat slaat om in agressie en geweld. Katzelmacher toont de verstarring van de bewoners van de buitenwijk en de overmacht van het geld, en laat zien hoe gemakkelijk gevoelens te koop zijn. Zelfs het probleem van vreemdelingenhaat wordt ingeperkt door vooruitzichten op winst.


* KRANK

Maandag 22 juni, 21.00 uur, Theater Frascati 2 (¤12,-/¤8,50)

Genre: Theater Eigen Werk

Concept en spel: Rik Verheye van Artesis Hogeschool Antwerpen

'Deze voorstelling is geschreven onder regelmatige toevoer van antidepressiva en Fristi, de fruitigste.'

In de 'rock-'n-roll cabaretmonoloog' Krank brengt Rik Verheye een ode aan de overbodige man. Een jonge man beslist om uit de wereld te stappen en veroordeelt zichzelf tot levenslang op de wc-pot. Hij kroont zichzelf tot Generaal von Kak en heeft slechts één laatste missie voor ogen: palliatief schijten tot zijn darmen aaneenplakken van frustraties. Maar hij heeft jou nog één keer nodig voor zijn totale uitverkoop van bedenkingen, verhalen, trauma's, angsten...

Krank stopt de dikke stelpende middelvinger in de bloedende aars van een teloorgaande wereld. 'Lachen met de braakbal in de strot.'

Hans Teeuwen presenteert ITs award show 2009

Op 27 juni om 21.00 uur is de feestelijke prijsuitreiking in het Compagnietheater in Amsterdam, die dit jaar gepresenteerd wordt door niemand minder dan Hans Teeuwen. Iedereen die het ITs een warm hart toedraagt is van harte welkom om dit event bij te wonen. Als afsluiter van het festival is de eer voor de laatste afterparty voor DJ Maestro.

www.itsfestivalamsterdam.com

Op www.itsfestivalamsterdam.com is de volledige programmering en uitgebreide informatie over alle voorstellingen te vinden. Daarnaast kunnen hier online tickets worden gekocht voor alle festivalproducties.



Ingezonden persbericht