Gemeente Tilburg

2009260BW
Datum
19 juni 2009

Burgemeester weigert vergunning growshop

Aantal grow- en smartshops in Tilburg teruggedrongen van 27 naar 7

Burgemeester Ruud Vreeman van Tilburg heeft de aanvraag van een growshop aan de Perosistraat geweigerd. Bureau BIBOB in Den Haag en de gemeente Tilburg achten het gevaar dat de shop misbruikt wordt voor criminele activiteiten zeer groot. Deze beslissing past in de beleidslijn om het aantal grow- en smartshops in de stad terug te dringen en uit de criminaliteit te halen.
Burgemeester Ruud Vreeman: "Dit soort shops blijkt nogal eens een dekmantel voor criminele activiteiten. Door ze allemaal te dwingen een vergunning te voeren hebben veel uitbaters inmiddels eieren voor hun geld gekozen, waarschijnlijk bang voor de intensieve controle. Begin 2008 hadden we er 27, en nu zijn het er nog maar zeven. Inmiddels is het ondernemers duidelijk dat je met criminele intenties in deze stad niet meer aan de bak komt met je growshop."
Met de invoering van de vergunningplicht is er sprake van een maximumstelsel. Als een bestaande shop verdwijnt, om wat voor reden dan ook, dan neemt het toegelaten aantal met één af. Vestiging van nieuwe shops is niet meer mogelijk. Achtergrond
Begin 2008 heeft de gemeente Tilburg een inventarisatie gemaakt van alle ondernemers die een grow- en smartshop uitbaten. Dit bleken er 27. Ze hebben allemaal een brief gekregen waarin ze de mogelijkheid kregen een aanvraag in te dienen binnen een gestelde termijn. Zeventien bedrijven hebben toen geen aanvraag ingediend en hebben hun handel gestaakt. Tien bedrijven dienden daadwerkelijk een aanvraag in. Van deze tien aanvragen is uiteindelijk in zeven gevallen een vergunning verstrekt. Het betreft de volgende adressen:
1. Trouwlaan 78 (growshop)

2. Jules de Beerstraat 18 (growshop)

3. Leonard van Vechelstraat 3 (combinatie smartshop/growshop)
4. Piusstraat 146 (smartshop)

5. Havendijk 24 (growshop)

6. Hoefstraat 15 (growshop)

7. Noordstraat 66 (combinatie smartshop/growshop) In één geval werd de aanvraag buiten behandeling gesteld omdat de aanvrager niet binnen de gestelde termijn de gevraagde gegevens had aangeleverd. Voor deze growshop werd een tweede aanvraag gedaan, maar voordat de procedure was afgewikkeld werd de aanvraag door de ondernemer ingetrokken.
In 2 gevallen werd een advies aangevraagd bij Bureau BIBOB in Den Haag en in beide gevallen werd het advies gegeven dat de shop een ernstige mate van gevaar met zich mee brengt dat ze voor criminele praktijken wordt ingezet. Naar aanleiding daarvan is één aanvraag nu definitief geweigerd, die van de growshop op de Perosistraat. Bij de tweede

aanvraag met het advies ´ernstig gevaar´ is de ondernemer op de hoogte gesteld dat de burgemeester de aanvraag zal weigeren. Het definitieve besluit moet in dit geval nog genomen worden.
Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.

Meer informatie voor de pers
Brugt Groenevelt, woordvoerder burgemeester: 013 - 542 8333.