Gemeente Apeldoorn

19 juni 2009

Aandacht voor mentale werkdruk raadsleden

Hoewel bijna alle raadsleden werkdruk ervaren, heeft maar één op de vijf raadsleden daar echt last van. Dat is de conclusie uit een onderzoek onder raadsleden. Aandacht voor de negatieve gevolgen van een te hoge werkdruk bij raadsleden neemt de laatste tijd toe. Plezier in het raadswerk is belangrijk en raadsleden kunnen zelf zorgen voor goede randvoorwaarden die de werkdruk verminderen, vinden de raadsgriffiers van de initiatiefgroep 'Burgers en Gekozen Burgers'.

Raadsleden ervaren het aantal uren dat zij kwijt zijn aan het raadswerk meestal niet als belastend, maar wel de mentale druk die het werk kan geven. Een sterk verantwoordelijkheidsgevoel, het gevoel weinig te bereiken of een slechte sfeer in de fractie of gemeenteraad kunnen druk geven. Dit blijkt uit een peiling die de griffiers van de initiatiefgroep 'Burgers en Gekozen Burgers' uitvoerden onder de raadsleden van een vijftiental gemeenten. Meer dan 90% van ondervraagde raadsleden ervaart werkdruk tijdens het raadswerk. Tegelijkertijd heeft maar 20% problemen met die werkdruk.

Steeds minder mensen hebben interesse in het raadslidmaatschap. Raadswerk is een nevenactiviteit die naast een reguliere baan en andere verplichtingen vaak meer dan 15 uur per week kost. In het licht van de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 kan dat een drempel zijn voor potentiële geïnteresseerden. Aanleiding voor de griffiers van de initiatiefgroep om een publicatie uit te geven over de vraag of het raadswerk nog wel behapbaar is. "Want werkdruk in deze omvang hoeft niet geaccepteerd te worden", aldus Hans Peet, griffier in de gemeente Voorst. De vier griffiers van de initiatiefgroep geven raadsleden in de uitgave 'werkdruk en raadsleden' 15 tips om het raadswerk leuk en behapbaar te houden. Arjan Oudbier (griffier Apeldoorn): "Zo kunnen raadsleden de werkzaamheden die de griffie voor hen uitvoert sterker aan zetten, duidelijkere afspraken maken met het college of meer inspanning plegen op onderlinge relaties".

Volgens griffier Hans Peet ligt er de komende jaren een grote uitdaging voor raadsleden en griffiers om de urenbelasting terug te brengen. Zijn visie komt overeen met de opvatting van de meeste Nederlandse raadsgriffiers. Uit onderzoek1 blijkt dat ongeveer 80% van hen vindt dat er een rol voor griffiers is weggelegd om te helpen de werkdruk van raadsleden te verlichten.

In veel van de recente publicaties die aandacht geven aan werkdruk bij raadsleden, zoals het VNG rapport van de Commissie Aarts en publicaties van politieke partijen, wordt te vaak alleen gekeken naar tijdsbesteding en geldelijke beloning. Volgens Jan Dirk Pruim, griffier in Almere, kunnen raadsleden juist zelf veel doen aan de 'zachte kant' van het werk om de werkdruk te verminderen en het raadswerk betekenisvoller te maken.

Het oplossen van hoge werkdruk bij raadsleden vraagt meer dan alleen hogere vergoedingen, professionaliseringstrajecten en gewijzigde vergadervormen. Baudewijn Franssen (griffier Leeuwarden): "Een belangrijke onderschatte oorzaak bij werkdruk is het relatief slechte imago van de politiek. Dit vraagt om voortdurende heldere communicatie en informatievoorziening naar de burger. Onbekend maakt onbemind."


---

Noot voor de redactie,

Gemeente Apeldoorn