Gemeente Tilburg

Gemeente werkt aan andere opzet hulp bij huishouden

Klankbordgroep gevormd om samen met gemeente koers uit te werken Eind 2009 lopen de contracten af die de gemeente Tilburg heeft met de acht aanbieders voor hulp bij het huishouden. Daarom start een nieuwe aanbesteding. Daarbij houdt Tilburg rekening met nieuwe ontwikkelingen. Zoals wijzigingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en krappere budgetten. "We moeten creatieve oplossingen zoeken, alleen zo kunnen we garanderen dat kwetsbare Tilburgers hulp houden", aldus wethouder Gon Mevis (zorg en welzijn).
De wetswijziging (die nog door de Eerste Kamer moet) verplicht de gemeente om klanten met een indicatie voor hulp bij het huishouden te laten kiezen voor:
- Een medewerker in dienst van een zorgaanbieder;
- Een financiële vergoeding om een alfahulp in te schakelen (klant is werkgever);
- Of een persoonsgebonden budget (klant is opdrachtgever). Zorgaanbieders mogen vanaf 1 januari 2010 geen alfahulpen meer inzetten om zorg in natura te geven. Daardoor wordt de prijs die de gemeente moet betalen hoger. Bovendien heeft het veel invloed op de rol van verschillende instellingen in de stad. De gemeente Tilburg wil daarom een klankbordgroep vormen om samen de gevolgen te bespreken en oplossingen te verzinnen. Klanten die te maken krijgen met de wetswijziging krijgen tijdig een brief. Ook zijn er in het najaar enkele informatiebijeenkomsten. Persoonlijke dienstverlening
In de Wmo hebben gemeenten geen zorgplicht. Wel moet de gemeente beperkingen compenseren die iemand ervaart bij het voeren van het huishouden, bij het ontmoeten of bezoeken van mensen of in het vervoer. De gemeente bekijkt samen met de klant welke ondersteuning en hulpmiddelen nodig zijn. Dat kan in sommige gevallen ook een algemene voorziening zijn (die iedereen kan inkopen) of hulp van vrijwilligers. Mevis: "Tilburg wil hiervoor een nieuw product ontwikkelen: persoonlijke dienstverlening. Een alternatief voor mensen die zelf in staat zijn om de regie te voeren op het huishouden. Persoonlijke dienstverlening moet voor iedere Tilburger toegankelijk zijn. Of en hoeveel de gemeente hieraan betaalt, hangt af van de situatie."
Persoonlijke dienstverlening kan door meer organisaties worden geleverd dan de huidige acht zorgaanbieders. Bijvoorbeeld schoonmaakbedrijven, Diamantgroep, tuiniersbedrijven. De gemeente hoopt hierdoor uit te komen op een lagere kostprijs. Zo blijft geld over voor mensen die zwaardere zorg nodig hebben uit de Wmo. Achtergrond
Toen de Wmo op 1 januari 2007 inging, werd de gemeente verantwoordelijk voor hulp bij het huishouden. Op dat moment koos Tilburg er voor om nauwelijks iets te veranderen. De hulp bij het huishouden bleef vrijwel hetzelfde als onder de oude wet (de Algemene wet bijzondere ziektekosten). Vanaf 2010 is een nieuwe koers nodig. Het in dit persbericht genoemde besluit heeft het college deze week genomen en wordt ter informatie naar de raad gestuurd.