Ingezonden persbericht


LTO in inspraakreactie op Nationaal Waterplan

'Zorg eerst voor goede zoetwatervoorziening'

Het actief verzilten van wateren en gebieden staat haaks op het zoetwatervraagstuk. Wateren en gebieden die eenmaal zijn verzilt, zijn voor vele generaties ongeschikt voor menselijk gebruik. Zorg er eerst voor dat de zoetwatervoorziening op orde is voordat welk verziltingsplan ook in uitvoering wordt genomen. Dit zegt LTO Nederland in een inspraakreactie op het Nationaal Waterplan (NWP). De Tweede Kamer houdt hierover komende donderdag een rondetafelgesprek.

De land- en tuinbouworganisatie kan zich overigens in hoofdlijnen vinden in de adviezen, die eerder zijn opgesteld door de Deltacommissie onder leiding van oud-minister Veerman. In het programma van deze commissie, dat onderdeel is van het NWP, staan adviezen centraal over de zoetwaterproblematiek, een verdere verbetering van de waterkwaliteit en de ruimtelijke gevolgen van het waterbeheer.

Volgens LTO ligt er met het NWP een stevige basis voor het toekomstig waterbeheer, waarbij de beschikbaarheid van voldoende zoet water, peilbeheer en de ruimtelijke inrichting voor boeren en tuinders van groot belang zijn. Bijna driekwart van het landelijk gebied wordt beheerd door land- en tuinbouw. Boeren en tuinders zijn afhankelijk van voldoende zoet water en een goed waterbeheer.

De zoetwatervoorziening en terugdringing van de verzilting zijn niet alleen belangrijk voor de toekomst van de land- en tuinbouw in economisch opzicht. Het gaat op de langere termijn ook om de voedselzekerheid bij een veranderd klimaat en de productie van duurzame energie. Tegen die achtergrond verwacht LTO een maatschappelijke herwaardering van de sector. Een versterking van de land- en tuinbouw verdient in het NWP derhalve een eigen plaats, vindt LTO Nederland.

Dit betekent ook dat zuinig moet worden omgegaan met de steeds schaarser wordende landbouwgronden. Nederland is waterrijk en heeft een mild klimaat. De Nederlandse land- en tuinbouw kan daardoor langer doorproduceren, waar elders door de klimaatsverandering de voedelproductie in het gedrang kan komen.

In het NWP staat de suggestie om water te gaan beprijzen. Als het al zover komt, kunnen extra bijdragen van de land- en tuinbouw voorlopig niet aan de orde zijn, stelt LTO. Boeren en tuinders betalen al hoge waterschapslasten. Bovendien doen ze volop aan waterbeheer door onder meer het onderhoud van sloten, de ontvangst van maaisel en baggerspecie en waterconservering. In alle delen van het land wordt bovendien meegewerkt aan waterprojecten.

LTO Nederland wil nog dit jaar komen met een eigen Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. In een brief aan het Inspraakpunt NWP wordt verwezen naar de visie op een veranderend waterbeheer, die LTO eerder in een brochure heeft vastgelegd. De land- en tuinbouworganisatie wil in beeld krijgen wat de gevolgen kunnen zijn van de klimaatsverandering en het gewijzigde waterbeheer voor het landelijke gebied en in het bijzonder de land- en tuinbouw.

Datum : 19 juni 2009
Nummer : P2840