Gemeente Den Haag

19 juni 2009

Convenant 'Thuiszitters Voortgezet Onderwijs Den Haag' ondertekend Aanpak thuiszitters: Ieder kind dat thuis zit, is er één te veel

Leerplichtige jongeren in het voortgezet onderwijs horen op school te zijn. Thuiszitten is geen optie. En als tijdelijke uit-school plaatsing nodig is, dan moet binnen twee weken passende opvang geregeld zijn bij één van de reboundvoorzieningen of het Knooppunt. Het is voor het eerst dat de gemeente Den Haag, schoolbesturen en de jeugdzorginstellingen afspraken hierover in een convenant vastleggen. Op 19 juni is dit convenant ondertekend.

Den Haag heeft al vele jaren te maken met leerplichtige jongeren die om uiteenlopende redenen thuis zitten in plaats van op school. In het schooljaar 2007-2008 waren dit er 150.

Wethouder Sander Dekker: 'Ieder kind dat thuis zit is er één te veel. Succes op school is bepalend voor succes in het leven. Kinderen mogen niet op achterstand komen nog voordat hun leven goed en wel begonnen is. Daarom moeten we alles op alles zetten om ieder kind de kans te geven die het verdient.'

In het convenant staan afspraken over een effectieve en efficiënte aanpak van thuiszitters in het voortgezet onderwijs. Zo wordt de zorgstructuur op scholen voor voortgezet onderwijs geprofessionaliseerd, zijn er afspraken gemaakt over een loket waar alle potentiële thuiszitters moeten worden gemeld. Ook is overeengekomen hoe jongeren moeten worden doorgeleid.

Uitgangspunt is dat iedere leerling die door de school of Leerplicht bij het loket wordt aangemeld, een goed onderbouwd dossier heeft en dat de leerling binnen 15 schooldagen is teruggeplaatst in het onderwijs of tijdelijk wordt opgevangen in een reboundvoorziening of bij het Knooppunt.
Het loket kan rechtstreeks leerlingen plaatsen in deze voorzieningen of op de J.C. Pleysierschool. Met deze school zijn afspraken gemaakt over plaatsing van zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Verder zijn ook schoolbesturen bereid om 'special classes' te starten binnen het reguliere onderwijs voor deze groep leerlingen.

Onder de thuiszitters bevinden zich ook moeilijk lerende kinderen met gedragsproblemen. Een aantal scholen en de stichting Steinmetz de Compaan gaan klassen creëren met een speciaal op deze doelgroep gericht onderwijs-zorgaanbod.

Het convenant 'Thuiszitters voortgezet onderwijs Den Haag is ondertekend door de Haagse schoolbesturen voor voortgezet onderwijs, het bestuur van het Samenwerkingsverband Zuid-Holland West, de J.C. Pleysierschool, Bureau Jeugdzorg, Stichting Jeugdformaat, Stichting De Jutters, Stichting De Haagse Scholen, Steinmetz de Compaan en de gemeente Den Haag.