Raad van de Europese Unie

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende de beëindiging van UOMIG

De EU betreurt dat Rusland heeft besloten een akkoord in de VN-Veiligheidsraad te blokkeren, ondanks de inspanningen die zijn geleverd om tegemoet te komen aan de bezwaren van alle betrokken partijen, en zij betreurt tevens dat Rusland zijn veto heeft gesteld tegen de "technical roll-over" van de VN-waarnemingsmissie in Georgië (UNOMIG) met het oog op de verlenging van die missie. De missie is een effectieve vertrouwenscheppende maatregel gebleken en een belangrijk instrument voor het vergroten van de stabiliteit en de veiligheid in Georgië en de hele Zuidelijke Kaukasus. De beëindiging ervan maakt de reeds onstabiele situatie in de regio nog gecompliceerder en is duidelijk niet in het belang van de burgers in dit conflictgebied. Het blijft noodzakelijk om veiligheidsomstandigheden te creëren die ongehinderde toegang voor humanitaire hulp mogelijk maken en ontheemden uitzicht bieden op een veilige en waardige terugkeer naar hun huizen.
Doordat het UNOMIG-mandaat niet wordt verlengd is er geen onafhankelijk toezicht door de internationale gemeenschap meer op de ontwikkelingen in de regio, zoals de uitvoering van de akkoorden van 12 augustus en 8 september 2008. De EU roept alle partijen op deze twee akkoorden volledig uit te voeren en spreekt nogmaals zijn krachtige steun uit voor de overige regelingen. De EU bevestigt dat zij achter de EU-waarnemingsmissie blijft staan en de lopende besprekingen in Genève blijft steunen, en roept alle deelnemers op deze besprekingen op een constructieve manier voort te zetten. De EU roept alle partijen die troepen ter plaatse hebben op uiterste terughoudendheid te betrachten en zich te onthouden van geweld.
De EU betuigt opnieuw zijn krachtige steun voor de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Georgië binnen zijn internationaal erkende grenzen. De EU wijst op zijn streven om de betrekkingen tussen de EU en Georgië te intensiveren, met name via het initiatief voor een oostelijk partnerschap, ten einde de stabiliteit en welvaart in Georgië te vergroten.