Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 19 juni 2009

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Volgens het nieuwe SERV-decreet voorziet de SERV in haar eigen personeelsregeling. Het huidige personeelsstatuut verwijst echter nog naar het Vlaams personeelsstatuut dat ondertussen werd opgeheven, en bevat verouderde regelgeving; daarnaast zijn de decretale opdrachten uitgebreid. De Vlaamse Regering hecht daarom haar principiële goedkeuring aan het gewijzigde, geactualiseerde organiek reglement met de personeelsregeling voor de SERV. Het besluit wordt voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van het bevoegde sectorcomité, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering neemt kennis van het dossier over de baggerspecie op de terreinen van Sidmar nv/ ArcelorMittal Gent en neemt een aantal saneringsbeslissingen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering stemt in met het voorontwerp van wet tot wijziging van verscheidene wetten houdende instemming met of goedkeuring van internationale akten over de Internationale Maritieme Organisatie. Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De doelstelling 'Wonen in eigen streek' vloeit voort uit de algemene doelstellingen van het grond- en pandenbeleid, met name het bevorderen van de ruimtelijke sociale cohesie. Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering in dit kader haar definitieve goedkeuring aan het besluit met de lijst van gemeenten die beantwoorden aan volgende twee kenmerken: behoren tot de 40 procent Vlaamse gemeenten waar de gemiddelde bouwgrondprijs per vierkante meter het hoogste is en behoren tot de 25 procent Vlaamse Gemeenten met de hoogste interne migratie-intensiteit of tot de 10 procent Vlaamse gemeenten met de hoogste externe migratie-intensiteit. De opgesomde maatregelen in het decreet Grond- en pandenbeleid resulteren in een voorrangsregeling voor de gronden in woonuitbreidingsgebieden van de opgesomde gemeenten.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'afbakening zeehavengebied Zeebrugge'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist de termijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Hoogspanningslijn Lillo-Zandvliet', voorlopig vastgesteld op 7 november 2008, te verlengen met zestig dagen. Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen en minister Marino Keulen

In het kader van het Grond- en pandendecreet wil de Vlaamse Regering uitvoering geven aan de nieuwe decretale regelgeving rond belastingvermindering voor renovatieovereenkomsten. De renovatieovereenkomst beoogt dat ouders of vrienden financiële ondersteuning geven bij de renovatie van het pand van de kredietnemer, en deze steun fiscaal kunnen inbrengen. Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering daarom haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de belastingvermindering voor renovatieovereenkomsten.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen en minister Hilde Crevits

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan haar besluit met betrekking tot het overnemen van de verplichtingen voor planmilieueffectrapportage over ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) van de bevoegde overheid. Het geeft uitvoering aan artikel 97 van het decreet met diverse bepalingen over energie, leefmilieu, openbare werken, landbouw en visserij. Het houdt de mogelijkheid in dat de planmilieueffectrapportage-verplichtingen voor een RUP kunnen worden overgenomen door een rechtspersoon of natuurlijke persoon die een bestemmingswijziging nodig heeft om (een) bepaald(e) project(en) te kunnen realiseren.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van het project Beter Bestuurlijk Beleid is het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - SYNTRA Vlaanderen de rechtsopvolger van VIZO. Na onderhandelingen en na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering nu definitief het ontwerpbesluit goed met de agentschapsspecifieke regeling van de rechtspositie van het personeel van SYNTRA Vlaanderen. Tegelijk wordt het besluit over de erkenning en het statuut van de leersecretaris hieraan definitief aangepast.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vrije Universiteit Brussel heeft volgens de bepalingen van het Structuurdecreet de procedure doorlopen voor de programmatie van een nieuwe masteropleiding 'Master of Urban Studies'. Ter afronding van de procedure erkent de Vlaamse Regering de masteropleiding.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Op 13 juni 2008 legde de Vlaamse Regering een model van overeenkomst vast met vier expertisenetwerken en één regionaal platform, in het kader van de lerarenopleidingen in Vlaanderen. Nu keurt ze een addendum bij de overeenkomst goed, die de opdrachten van de expertisenetwerken en regionale platformen uitbreidt en de financiering toevoegt. De Vlaamse minister bevoegd voor onderwijs wordt gemachtigd om het addendum bij de overeenkomst te ondertekenen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Op 16 januari 2009 voegde de Vlaamse Regering twee nieuwe structuuronderdelen toe aan het studiegebied personenzorg, namelijk integrale veiligheid TSO, specialisatiejaar en veiligheidsberoepen BSO, specialisatiejaar. De Vlaamse Regering keurt nu de programmatie goed en geeft zo aan 15 scholen toelating om vanaf het schooljaar 2009-2010 te starten met één of beide studierichtingen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met de sociale partners wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over het onderwijs aan huis voor zieke kinderen en jongeren. Het besluit wordt uitgebreid zodat het ook geldt voor vijfjarige kleuters.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking, reaffectatie, wedertewerkstelling en toekenning van wachtgeld of wachtgeldtoelage. Het gaat om wijzigingen met betrekking tot de invoering van de globale puntenenveloppe in het secundair onderwijs en de invoering van het hoger beroepsonderwijs, opleiding verpleegkunde in het secundair onderwijs; de mogelijkheid tot toewijzing van een andere functie in het kader van reïntegratie bij arbeidsongeschiktheid en een reeks technische wijzigingen. Het besluit wordt voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van de sociale partners, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit dat de personeelsformatie vaststelt van de administratieve diensten van de Raad van het Gemeenschapsonderwijs. De wijziging moet een oplossing bieden voor geblokkeerde betrekkingen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met de vakorganisaties hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit over de globale puntenenveloppe in het secundair onderwijs. Het besluit bevat enerzijds de berekeningswijze van de verschillende componenten van de puntenenveloppe en anderzijds de wijze van aanwending van de punten. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van het decreet over het volwassenenonderwijs hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan twee besluiten. Het gaat enerzijds om een besluit dat de procedures regelt voor gecombineerd onderwijs en open modules en dat de modaliteiten voor het diplomasupplement en het deelcertificaatsupplement vastlegt, en anderzijds om een besluit over de toelatingsvoorwaarden voor het volwassenenonderwijs. Beide besluiten bevatten enkel technische bepalingen die noodzakelijk zijn voor de organisatie van het schooljaar 2009-2010 voor de Centra voor Volwassenenonderwijs en de Centra voor Basiseducatie. Over beide besluiten wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van het Onderwijsdecreet en het gelijke onderwijskansenbeleid keurt de Vlaamse Regering principieel de besluiten goed over het geïntegreerd ondersteuningsaanbod in het buitengewoon basisonderwijs en in het buitengewoon secundair onderwijs. Het geïntegreerd ondersteuningsaanbod was al ingevoerd in het gewoon basis- en secundair onderwijs; in het buitengewoon onderwijs werkte men tot nu nog met het onderwijsvoorrangsbeleid om de onderwijsachterstand van kansarme kinderen weg te werken. Beide besluiten worden nu voor onderhandelingen voorgelegd aan de sociale partners, daarna gaan ze voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de puntenenveloppen voor de scholengemeenschappen basisonderwijs. Hierdoor wordt de zorgenveloppe voor het schooljaar 2009-2010 uitgebreid, zodat de scholen een krachtiger zorgbeleid kunnen voeren en kinderen met specifieke onderwijsbehoeften maximale ontwikkelingskansen kunnen bieden. Het besluit wordt voor onderhandelingen voorgelegd aan de sociale partners, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Veerle Heeren

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een besluit met de toekenningsvoorwaarden van de subsidies en met de wijze van selectie, de duur en de evaluatie van kortdurende en langdurige time-out programma's. Time out is een methode waarbij leerlingen om pedagogische, juridische, sociale of persoonlijke redenen tijdelijk uit het onderwijs worden genomen met de bedoeling hen later opnieuw in het secundair onderwijs op te nemen. Door dit besluit worden time-out begeleidingen niet langer betoelaagd als facultatieve subsidies, maar krijgen ze het karakter van semi-gereglementeerde subsidies.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering aanvaardt het eervol ontslag van Steve Stevaert als provinciegouverneur van Limburg met ingang van 19 juni 2009. In afwachting van de benoeming van een provinciegouverneur van Limburg stelt ze arrondissementscommissaris Herman Meers aan als waarnemend provinciegouverneur van Limburg.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

Mits aanpassing van de verwijzing naar 'artikel 1' naar 'artikel 2' stemt de Vlaamse Regering in met de tweede aanpassing van het Koninklijk Besluit over het rijbewijs, de vakbekwaamheid en de nascholing van bestuurders van voertuigen van de categorieën C, C+E, D, D+E en C1, C1+E, D1 en D1+E. Door de wijziging kunnen VDAB, FOREM en IBFFP vanaf september 2009 de examens rijbewijs en vakbekwaamheid organiseren voor leerlingen vrachtwagen- en buschauffeurs. De wijziging voorziet ook in een overgangsbepaling voor leerlingen die 18 jaar worden na 10 september 2009 en vervangt het begrip 'geregeld vervoer' door 'bijzondere vorm van geregeld vervoer'.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

Na advies van de SERV en de Mobiliteitsraad van Vlaanderen hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de uitvoeringsmodaliteiten regelt in verband met de herfinancieringsgaranties en de doorbetalingsverbintenissen voor openbaar vervoerprojecten die via PPS worden gerealiseerd. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van ministerieel besluit tot bepaling van de gevaarlijke goederen, zoals bedoeld in het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer. Het ministerieel besluit stelt het verkeersbord C24a voor, dat vergezeld van een passend onderbord met vermelding B, C, D of E, de vrachtwagenchauffeur informeert of de lading die beantwoordt aan het onderbord, al dan niet onder de tunnel mag passeren. Het bord dient tot uniformisering van de regelgeving rond het gebruik van tunnels door voertuigen die gevaarlijke stoffen transporteren.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van Koninklijk Besluit over het vervoer van gevaarlijke stoffen via de weg of per spoor, met uitzondering van ontplofbare en radioactieve stoffen. Het ontwerp van KB regelt de omzetting van de EG-richtlijn over het vervoer van gevaarlijke stoffen over land en bevat geen fundamenteel nieuwe bepalingen. De EG-richtlijn vervangt twee vorige richtlijnen om een harmonisatie tot stand te brengen en de internationaal geldende regels uit te breiden tot het nationale vervoer.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

Na advies van de SERV, de MORA en de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een besluit dat een kader beoogt te scheppen voor het provinciaal mobiliteitscharter en bijbehorend provinciaal actieplan. Het introduceert zo een eenvormige werkwijze voor alle provincies. Het provinciaal mobiliteitscharter is een in gezamenlijk overleg tussen de Vlaamse Regering en de provincie opgestelde beleidsnota over specifieke mobiliteitsthema's.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 158.500 euro aan de vzw Eigen Thuis uit Grimbergen, als bijdrage in de kosten van het project Aangepast vervoer voor personen met een beperkte mobiliteit.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 221.700 euro aan de vzw Antwerpse Rolkar in Deurne, als bijdrage in de kosten van het project Aangepast vervoer voor personen met een beperkte mobiliteit.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met de wijziging van het Koninklijk Besluit over het vervoer van zaken over de weg. De wijziging versoepelt de vereiste van financiële draagkracht voor de toegang tot het beroep van goederenvervoerder, door de bijkomende mogelijkheid te voorzien om een borgsom te storten bij de Deposito- en Consignatiekas. De wijziging vloeit voort uit de vaststelling dat het in de huidige financiële en bancaire omstandigheden voor vervoerondernemingen steeds moeilijker is om krediet te verkrijgen van de bankinstellingen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit met de algemene en sectorale bepalingen voor milieuhygiëne (VLAREM). Het wijzigt bepalingen om de luchtverontreiniging te beperken.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit dat het Vlaams reglement vaststelt rond de milieuvergunning met het oog op de afstemming van de milieuvergunningsprocedure en de procedure voor de stedenbouwkundige vergunning. Het besluit voegt een reeks artikelen in VLAREM I in om de decretale afstemming van de aanvraagprocedures voor de stedenbouwkundige en milieuvergunning uit te voeren. De artikelen regelen de indiening, het ontvankelijkheids- en volledigheidsonderzoek, het openbaar onderzoek, de adviesvraag en -verlening en de beslissing over 'samengevoegde' aanvragen op VLAREM-niveau.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering stemt in met het Koninklijk Besluit dat een Europese Richtlijn over transport van gevaarlijke goederen over land (weg, spoor, binnenwateren) omzet in Belgische regelgeving, op voorwaarde dat er rekening wordt gehouden met een aantal opmerkingen en dat een artikel uit de bijlage wordt geschrapt. Op voorstel van minister Veerle Heeren

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over initiatieven om de uitbreiding van schadelijke effecten, veroorzaakt door biotische factoren, tegen te gaan. Het besluit legt de regels van de meldingsplicht voor infectieziekten vast en stelt een lijst op van verplicht te melden infecties. Voor de uitvoering van dit besluit beslist de Vlaamse Regering om één extra arts aan te werven bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit tot vaststelling van de investeringssubsidie en de bouwtechnische en bouwfysische normen voor de voorzieningen voor personen met een handicap.

Url: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1245039771415