Ingezonden persbericht


EUROPESE UNIE

Comité van de Regio's
Perscommuniqué

CdR/09/cp 074.nl
Brussel, 18 juni 2009

Louis Michel roept Europese regio's en steden op om mee te werken aan ontwikkeling

Tijdens de plenaire zitting van het Comité van de Regio's van donderdag 18 juni heeft Louis Michel, Europees Commissaris voor ontwikkeling en humanitaire hulp, de afgevaardigden van Europese steden en regio's opgeroepen om te investeren in ontwikkeling. "Juist nu we in economisch zwaar weer zijn beland en de vrees bestaat dat een aantal lidstaten wel eens op ontwikkelingshulp zou kunnen gaan bezuinigen, moet toegejuicht en aangemoedigd worden dat lokale overheden op dit terrein steeds meer activiteit aan de dag leggen", aldus de Commissaris. Hij wees erop dat door deze crisis in zes weken tijd ruim honderd miljoen mensen in armoede zijn vervallen. "Alleen met extra geld kan in deze landen worden gestreden voor ontwikkeling", zo besloot hij.

CvdR-voorzitter Luc Van den Brande merkte op: "Een euro die door een lokale of regionale overheid wordt geïnvesteerd in ontwikkeling, heeft een grotere meerwaarde dan een euro die door een land of een internationale organisatie wordt uitgegeven."

Gesteund door de conclusies van de Raad van 19 mei jl., waarin erkend wordt dat het lokale niveau een centrale rol speelt bij de energievoorziening van burgers in ontwikkelingslanden, wil de Europese Commissie samen met het Comité van de Regio's de lokale dimensie van ontwikkelingsmaatregelen, m.a.w. de "decentrale samenwerking", sterker, zichtbaarder en efficiënter maken.

Volgens Louis Michel zijn de lokale en regionale overheden volwaardige partners in het ontwikkelingsbeleid "en niet meer alleen mogelijke begunstigden van haar programma's". Tegen deze achtergrond organiseren de Commissie en het Comité van de Regio's in december a.s. een Congres over decentrale samenwerking, waar lokale actoren uit Europese en ontwikkelingslanden de complementariteit en efficiency van het optreden van de Europese geldschieters zullen bespreken. Ook in dit verband zal het CvdR een Beurs voor decentrale samenwerking opzetten, een elektronisch platform waarmee de behoeften van lokale overheden van ontwikkelingslanden en de beschikbare capaciteit van Europese lokale en regionale overheden met elkaar in verband kunnen worden gebracht.

"Dankzij deze "beurs" zullen regio's en steden die willen helpen dat zo doeltreffend mogelijk kunnen doen, doordat sneller kan worden ingezien waar de behoeften liggen. Zo zullen hulpbehoevende lokale en regionale overheden sneller en directer geholpen kunnen worden. Een Europese stad die niet langer gebruikmaakt van bepaalde waterzuiveringsapparatuur, kan die bijvoorbeeld ter beschikking stellen van een Afrikaanse stad die niet over die apparatuur beschikt, zodat die apparatuur een tweede leven krijgt. Hetzelfde kan gebeuren met stadsbussen of vuilniswagens", aldus Luc van den Brande. Voor deze aanpak is tijdens de plenaire zitting van april al krachtige politieke steun gekomen toen het advies "Plaatselijke overheden als ontwikkelingsactoren" van Christophe Rouillon, burgemeester van Coulaines (FR/PSE), met algemene stemmen werd goedgekeurd.

Maar gezien de economische crisis en de ernstige gevolgen daarvan voor Afrika onderstreept het CvdR het belang van het trilaterale partnerschap EU/Afrika/China. Dat is de boodschap van Jean-Louis Destans (FR/PSE), voorzitter van de departementsraad van het departement Eure, die een advies heeft opgesteld over De EU, Afrika en China: naar een trilaterale dialoog en trilaterale samenwerking. Volgens de rapporteur moet de EU zich "in haar beleid inzake de trilaterale samenwerking tussen de EU, Afrika en China niet aanpassen aan de methoden en doelstellingen van China, omdat een dergelijke aanpak wellicht niet strookt met de waarden en beginselen van de EU en met de belangen van Afrika op lange termijn. Wel moet het mogelijk zijn om gemeenschappelijke belangen na te streven."

Voor een interview met Commissaris Louis Michel over de rol van lokale overheden en decentrale ontwikkelingssamenwerking klikt u hier: (FR - EN).

Bezoek de website van het CvdR: www.cor.europa.eu

Het Comité van de Regio's

Ongeveer twee derde van de EU-wetgeving wordt ten uitvoer gelegd door lokale en regionale overheden in de lidstaten. Het Comité van de Regio's is in 1994 opgericht om lokale en regionale overheden te laten meepraten over de inhoud van die wetgeving. Het komt vijf maal per jaar in voltallige vergadering bijeen om zijn 344 leden over adviezen over wetgevingsvoorstellen te laten stemmen. De Europese Commissie (die wetgevingsvoorstellen kan indienen) en de Raad (die - doorgaans samen met het Europees Parlement - de uiteindelijke inhoud van de wetgeving bepaalt) moeten het Comité van de Regio's verplicht raadplegen over voorstellen op tal van beleidsterreinen, waaronder milieu, werkgelegenheid en vervoer. Met het Verdrag van Lissabon gaat het Comité van de Regio's nog meer gewicht in de schaal leggen. Voortaan zal het altijd door het Europees Parlement moeten worden geraadpleegd over vraagstukken die voor lokale en regionale overheden van belang zijn. Bovendien zal het Comité van de Regio's in beroep kunnen gaan bij het Europese Hof van Justitie als zijn rechten worden geschonden of als een EU-wet naar zijn mening indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Athénaïs Cazalis de Fondouce
Tel. + 32 (0)2 282 2447
athenais.cazalisdefondouce@cor.europa.eu

Chris Jones
Tel. + 32 (0)2 546 8751
christopher.jones@cor.europa.eu