Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 19 juni 2009

V&D wil lopende CAO in lijn met huidige economie

V&D is goed op weg naar herstel. Het heeft de laatste 3 jaar grote vooruitgang geboekt met als gevolg een groeiend marktaandeel. V&D heeft afgelopen jaren geïnvesteerd in 2 nieuwe V&D's en de rebranding van 25 bestaande V&D's. V&D heeft nieuwe A-merken geïntroduceerd (Sephora, Apple, Lifestyle etc.), haar private labels versterkt en bijna 1.800 shop-in-shops geopend. In april jl. is V&D gekozen als 'meest vertrouwde merk 2009' (onderzoek Readers Digest) in de categorie warenhuizen in Nederland.

V&D (inclusief La Place) is vastbesloten deze succesvolle strategie voort te zetten, ondanks de economische omstandigheden in de markt. De huidige onvoorziene economische recessie beïnvloedt echter wel deze voortgang. Om de voortgang van dit proces op de lange termijn te kunnen continueren, zal V&D zich moeten aanpassen aan de nieuwe economische realiteit.

Door het succes van het herstel proces, heeft V&D beter gepresteerd dan de markt. Echter, de totale markt is gekrompen omdat consumenten minder uitgeven. Het CBS stelt dat in het eerste kwartaal van dit jaar de omzet van winkels in de non-food sector met 6,7% afnam ten opzichte van vorig jaar. Het CPB publiceerde 16 juni jl. nieuwe gegevens waaruit blijkt dat er sprake is van een historische krimp van de Nederlandse economie. De economie krimpt volgens deze nieuwe voorspelling tot 5,25% in 2010 en de werkloosheid loopt fors op tot 9,5% (730.000).

Gegeven deze uitzonderlijke economische situatie, zal V&D moeten reageren op de verslechterde marktomstandigheden. Door in het huidige economische klimaat passende maatregelen te nemen, kan V&D haar voortgangsstrategie continueren. Tegen deze achtergrond heeft V&D de vakbonden gevraagd mee te denken over een aanpassing van de huidige CAO. De vakbonden hebben een constructief voorstel gedaan, maar houden daarbij wel vast aan de loonsverhoging per 1 juli 2009 van 3,3%.

V&D vindt dit niet realistisch en heeft de vakbonden uitgelegd dat het vasthouden aan deze eis eventueel uren en dus banenverlies tot gevolg kan hebben. V&D heeft daarom haar medewerkers geraadpleegd en 3 opties voorgelegd: 1) het niet uitvoeren van de geplande loonsverhoging; 2) het faseren van de geplande loonsverhoging; 3) de huidige CAO niet aanpassen.

V&D ziet de uitkomsten van de raadpleging van haar eigen medewerkers om te komen tot een CAO die past binnen de huidige economische realiteit, met vertrouwen tegemoet om vervolgens opnieuw met de bonden in overleg te gaan.

Meer informatie,