Bont voor Dieren



--- PERSBERICHT ---

Einde zeehondenjacht Canada lijkt in zicht!
Bont voor Dieren: 'Effect importverbod nu al zichtbaar'

Amsterdam, 19 juni 2009 - Nu het zeehondenjachtseizoen in Canada is afgesloten maakt dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren de balans op. Goed nieuws is dat het aantal gedode dieren ten opzichte van eerdere jaren scherp is gedaald. Dit jaar werden er 70.000 zeehonden gedood - een kwart van het toegestane aantal dieren. Vorig jaar waren er dat nog 217.000. Deze enorme daling kent twee oorzaken: het Europese importverbod op zeehondenbont en de enorme prijsdaling van zeehondenpelzen.

Ook het aantal jagers dat dit jaar deelnam aan de wrede jacht was veel lager dan normaal. Veel jagers voeren dit jaar niet uit vanwege het naderende Europese importverbod op zeehondenbont. Daarnaast speelde de verslechterde economie in Rusland en China, grote afnemers van het bont zijn, een rol: de prijs van een zeehondenvachtje daalde van 100 naar 10 dollar.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: 'Het is natuurlijk ontzettend triest dat dit jaar 70.000 zeehonden op een verschrikkelijke manier van hun leven zijn beroofd voor een totaal overbodig modeproduct. Maar Bont voor Dieren is wel blij dat er sprake is van een enorme daling van aantal gedode zeehondenten opzichte van eerdere jaren. Het is verheugend dat het importverbod nu al zijn vruchten afwerpt. Wij hopen dat deze daling het begin van het einde van de zeehondenjacht in Canada inluidt!'

Donderdag 25 juni zal de Europese ministerraad het Europese importverbod officieel bekrachtigen. Na deze formaliteit wordt het verbod vanaf oktober van kracht.