Gemeente Leeuwarden



Persbericht: Energiebesparing en woningonderhoud gaan hand in hand in Vlietzone

De gemeente Leeuwarden is een proefproject begonnen voor tien woningen in de Vlietzone om energiebesparing en cascoverbetering tegelijkertijd aan te pakken. Deze woningen worden gecheckt op de bouwtechnische staat en op de mogelijkheden voor energiebesparing.

De relatie tussen particuliere woningverbetering en energiebesparing wordt steeds prominenter. Investeren in energiebesparing kan zorgen voor beter onderhoud van de woning. Wanneer een kozijn toch vernieuwd wordt zijn de meerkosten om er isolerende beglazing in mee te nemen niet zo hoog. Dit levert direct een beter onderhouden woning op en structureel lagere woonlasten.

Het bedrijf HR Wooncomfort voert de energiescan uit en samen met de bouwkundige opname steekt de gemeente in op een persoonlijke aanpak. Ervaringen uit de proef worden gebruikt om soortgelijke projecten, bijvoorbeeld Heechterp-Schieringen op te zetten. De pilot energiebesparing gaat naar verwachting werken als een katalysator in de zin van 'eerst zien dan geloven'.

Drie gebieden in de Vlietzone komen in aanmerking voor een gemeentelijke subsidie voor woningverbetering. Het betreft de Oeverstraten, Gale Hamkesstraat, Maerten Gerritszstraat, Jacob van Aakenstraat, Pieter de Swartstraat en de Van der Kooijstraat. De gemeente Leeuwarden levert maatwerk met hulp van de Gaswacht en HR Wooncomfort.

In totaal kunnen ongeveer 50 particuliere woningeigenaren gebruik maken van de subsidie woningverbetering. Bewoners kunnen 50% van de kosten vergoed krijgen tot een maximum van ¤ 10.000,-.

Leeuwarden wil in 2020 hét voorbeeld van duurzaamheid in Nederland zijn. Om dit te bereiken ondersteunt of initieert ze lokale activiteiten die zich richten op energie-efficiëntie en energie-innovatie. Bij de uitvoering werkt de gemeente intensief samen met lokale en regionale ondernemers, kennisinstellingen en burgers.

De gemeente Leeuwarden heeft binnen haar beleid vier duurzaamheidthema's: zonnestroom, energie uit reststromen, innovaties binnen de gebouwde omgeving en duurzame mobiliteit.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, tel. (058) 233 4002.