Intel werpt een blik op de toekomst van het internet

Onderzoeksproject van Intel brengt leugens en waarheden op het internet in kaart

Kontich, 19 juni 2009 - Is de informatie die je op internet vindt juist of onbetrouwbaar? Onder­zoekers van Intel hebben een slimme oplossing gevonden, waarmee je gemakkelijk de verschillende meningen over een onderwerp in kaart kan brengen. Het is slechts één van de ruim 40 futuristische projecten en concepten die werden gedemonstreerd tijdens de jaarlijkse 'Research @ Intel Day' in de VS. Intel toont ook hoe het internet er in de toekomst wel eens helemaal anders uit kan zien: veel minder tekst en meer driedimensionele beelden.

De Research @ Intel Day is een jaarlijks terugkerend evenement waar onderzoekers van Intel hun visie presenteren over de toekomst van computers, internet en automatisering in het algemeen. "Wat de onderzoekers van Intel vandaag in de labs ontwikkelen, zal er uiteindelijk toe leiden dat computergebruik in de toekomst sneller, gemakkelijker en energiezuiniger wordt", zegt Justin Rattner, Chief Technology Officer van Intel Corporation. "Deze ontwikkelingen zullen de komende jaren een duidelijke impact hebben op het leven en werken van mensen over de hele wereld."

Leugens en waarheden op het internet

Een Intel researcher demonstreert Dispute finder, een bèta website waar gebruikers kunnen controleren of er andere meningen zijn over een stelling of conclusie die ze op internet hebben gevonden. Het web is synoniem geworden met 'informatie'. Maar hoewel veel van de informatie die je op internet aantreft nuttig is, is er ook veel verkeerde, misleidende of subjectieve informatie te vinden. 'Dispute finder' is een onderzoeksproject van Intel Labs dat het voor internetgebruikers veel gemakkelijker maakt om in dit moeras van tegenstrijdige informatie het juiste antwoord te vinden.

Wanneer je online een nieuwsartikel, blog of website leest, worden stukken tekst automatisch gemarkeerd als er elders op het web tegenstrijdige informatie te vinden is. Wanneer je op een gemarkeerde bewering zoals 'Een glas wijn per dag is goed voor je' klikt, verschijnt er een 'argumentengrafiek'. Daarin staan links naar informatiebronnen die de verschillende meningen vertegenwoordigen. Al deze informatie wordt gegenereerd door gebruikers en iedereen kan bijdragen; vergelijkbaar met de manier waarop Wikipedia werkt.

De toekomst van internet: minder tekst, meer 3D-beeld De onderzoekers van Intel Labs zien in de toekomst een internet met veel minder tekst en veel meer realistische 3D-beelden. Zo zou je op een reiswebsite al een virtueel bezoek

Via het 3D internetprototype ScienceSim kunnen wetenschappers online visuele simulaties creëren en beter met elkaar samenwerken.
kunnen brengen aan je vakantie­bestemming nog voor je vertrekt. Je loopt al eens door je hotelkamer of restaurant of 'wandelt' alvast langs de route van je hotel naar het museum of het strand.

Voor de wetenschappelijke wereld heeft Intel al een prototype van dit 3D-internet ontwikkeld. Daarmee kunnen wetenschappers online visuele simulaties creëren en beter met elkaar samenwerken. Dankzij dit soort visualisaties moet wetenschappelijk onderzoek sneller verlopen. Aan de hand van een visueel model van een kustgebied met getijdenwerking kunnen bijvoorbeeld de mogelijke gevolgen van menselijke acties beter bestudeerd worden.

Naast deze twee internetprojecten, demonstreerden onderzoekers van Intel ook nieuwe technieken voor stroombeheer, die speciaal zijn ontwikkeld voor smartphones en Mobile Internet Devices (MIDs). Daarmee ligt het zogenaamde 'idle' stroomgebruik - waarbij het apparaat wel aan staat, maar niet wordt gebruikt - tot 50 maal lager dan bij het huidige Intel Atom-platform. Het zal er uiteindelijk toe leiden dat mobiele apparaten veel langer op de batterij kunnen werken.



Ingezonden persbericht