Negatiever over portemonnee

Amsterdam, 19 juni 2009

Consumenten zijn negatiever over hun eigen portemonnee voor de komende zes maanden. Onder andere zorgen over de werkloosheid kunnen een rol spelen. Werkloos raken betekent een flinke inkomensdaling.

Consumenten blijven pessimistisch over hun portemonnee. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van donderdag. Onder de 51.400 gepeilde bezoekers zijn er meer pessimisten dan optimisten, al verwachten de meesten geen verandering. De helft (48%) van de respondenten denkt dat de eigen financiële situatie er over zes maanden niet noemenswaardig anders voor zal staan. Een op de vijf (19%) verwacht een verbetering in het komend halfjaar, terwijl eenderde (32%) van de respondenten denkt dat het slechter gesteld zal zijn met de eigen portemonnee. Per saldo is de stemming negatief.

Slechter geluimd

De stemming is verslechterd ten opzichte van vorige maand. Het percentage optimisten is gedaald en het aantal pessimisten is gestegen (zie Betere stemming laat geld niet rollen van 25 mei). De opleving in mei is dus geen voorbode geweest van verder vertrouwensherstel. De financiële situatie kan onder andere verslechteren door werkloosheid. Vooral volgend jaar zullen meer mensen langs de kant staan en komt de werkloosheid uit op 9%. Hoewel de meeste werkenden gewoon hun baan zullen behouden, zien zij wel hun loon steeds minder hard stijgen. De pijn is echter scheef verdeeld. Vooral de minderheid die werkloos raakt wordt geconfronteerd met een flinke inkomensdaling.

Rondkomen of niet?

Consumenten verwachten erop achteruit te gaan, maar kunnen zij ook moeilijker rondkomen? Daar zal de nieuwe ING BudgetBarometer, die op 25 juni verschijnt, zijn licht op werpen. De stand van de vorige ING BudgetBarometer in februari was 86, wat betekent dat Nederlandse huishoudens een negatief oordeel hadden over hoe zij konden rondkomen.

© 2009 ING Economisch Bureau