Gemeente Deurne


Oplevering eerste woningen Spoorzone
Huizen spoorzone

Op vrijdag 19 juni worden de eerste woningen opgeleverd. Ongeveer een jaar geleden gaven AM Vastgoedontwikkeling en de gemeente Deurne het startsein voor de bouw van 26 woningen in het deelproject Wonen in Beekdal van het project Spoorzone.

In de komende periode wordt elke week een aantal woningen opgeleverd. Wethouder Kerkers is blij met deze eerste oplevering: "Voor het project Spoorzone is dit een belangrijke mijlpaal. Het eerste concrete resultaat is bereikt. Dit is een mooie start van de uitvoering van het project Spoorzone!"

Het deelproject Beekdal bestaat uit 26 woningen die gerealiseerd zijn tussen de Katoenstraat en Industrieweg. Het is het eerste deelplan van het project Spoorzone dat gerealiseerd is.
De gemeente Deurne is eind 2003 gestart met het project Spoorzone. De Spoorzone is een gebied van ruim 35 hectare, dat ligt tussen het centrum van Deurne en de St. Jozefparochie.
Het gebied wordt door de spoorlijn Eindhoven - Venlo in tweeën gedeeld en wordt met name ingenomen door veelal verouderde bedrijventerreinen. Dit brengt problemen met zich mee voor de daar gevestigde bedrijven die geen of nauwelijks ontwikkelingsmogelijkheden hebben en voor de omgeving die overlast ondervindt van de bedrijvigheid. Daarbij is het stationsgebied weinig aantrekkelijk en vormt het een barrière tussen de wijk St. Jozefparochie en de overige wijken van Deurne.

De grootschalige herstructurering, mogelijk gemaakt door de verplaatsing van bedrijven naar meer passende locaties, zal hierin verandering brengen. Het daartoe opgestelde masterplan vormt de leidraad voor de aanpak van de gehele Spoorzone waarvan het Beekdal het eerste deelproject is. Andere deelprojecten zijn onder meer de revitalisering van het bedrijventerrein aan de Industrieweg, de transformatie van bedrijven naar woningen in het zogenaamde Middengebied en de opwaardering van het Stationsplein met woningen en voorzieningen voor een hoogwaardig openbaar vervoersknooppunt.

De woningen van het deelproject Beekdal zijn gerealiseerd middels een vrijstellingsprocedure op grond van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. De vernietiging van het bestemmingsplan Spoorzone heeft dan ook geen gevolgen voor dit deelproject. Tegen deze woningen is ook een procedure gevoerd. De Raad van State heeft 17 juni jongstleden de bezwaren echter ongegrond verklaard en daarmee is de bouwvergunning onherroepelijk geworden.