Vereniging Milieudefensie

Milieudefensie en Watersportbond samen in actie

Rondje Pampus voor open IJmeer

Maandag 11 mei 2009 - Op zaterdag 20 juni komt de campagne "Houd het IJmeer open" tot een voorlopig hoogtepunt. Op die dag wordt het Pamflet van Pampus ondertekend op Pampus. Daarin nemen cultuur-, recreatie-, natuur- en milieuorganisaties stelling tegen aantasting van het IJmeer. Het Pamflet wordt aangeboden aan landelijke politici. De ondertekening wordt ondersteund door de actie "Rondje Pampus". Milieudefensie roept alle mensen die op die dag over een boot kunnen beschikken op om mee te doen aan deze actie.

Het IJmeer wordt bedreigd door plannen van Almere voor buitendijkse woningbouw en door een verkeersverbinding dwars door het IJmeer. De bedreiging van het IJmeer heeft niet alleen gevolgen voor de openheid van het landschap, maar ook voor de natuur, de cultuurhistorische waarden (Stelling van Amsterdam) en de recreatiemogelijkheden. Verschillende organisaties die deze belangen vertegenwoordigen onderschrijven op 20 juni de oproep van Milieudefensie in het pamflet van Pampus.

De samenwerking met het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond heeft geleid tot de actie "Rondje Pampus". Op het moment van ondertekening zullen boten een rondje om het forteiland Pampus varen om zo te laten blijken dat ook zij de eis ondersteunen dat het IJmeer open moet blijven.

Het Watersportverbond, dat via zijn website alle watersporters oproept aan deze actie deel te nemen, heeft het volgende protocol vastgesteld voor het Rondje Pampus:


* Alle schepen mogen meedoen; groot en klein, zeil- en motorboten, sloepen, surfplanken, kano's, chartervaart etc.


* Varen tussen 12.00 en 13.00 uur rechtsom, dus het forteiland Pampus aan stuurboord; niet te snel (3 knopen); de kleine schepen binnenin; de grotere schepen aan de buitenkant


* Alle schepen kunnen vanuit elke richting aansluiten in de carrousel


* Hijs de rode protestvlag (seinvlag B) of een andere grote rode vlag


* Het gebruik van spandoeken wordt toegejuicht


* Luister uit op het daarvoor aangewezen marifoonkanaal


* Tijdens de ondertekening van het Pamflet (kenbaar gemaakt via de marifoon) luid toeteren


* Deelname aan het Rondje Pampus is voor eigen risico en wordt bepaald door de schipper, maar bij windkracht 6 en hoger gaat de manifestatie niet door. Vanwege de beperkte capaciteit wordt de deelnemers aan het Rondje Pampus gevraagd de afmeervoorziening van Pampus zelf vrij te houden.

Rond 12.30 uur zal de actie "Rondje Pampus" vanuit de lucht worden gefotografeerd. Eén van deze foto's zal het Pamflet van Pampus gaan sieren.

Aanmelden voor deelname is niet nodig. Het Watersportverbond heeft wel de mogelijkheid geopend om op de hoogte te blijven van deze manifestatie door een e-mail met uw gegevens te sturen naar secretariaat@watersportverbond.nl onder vermelding van "Rondje Pampus".
U kunt zich ook opgeven voor de IJmeer-nieuwsbrief via een mail aan service@milieudefensie.nl.

Heeft u een boot ter beschikking? Doe dan mee aan het "Rondje Pampus" , laat uw mening blijken over het openhouden van het IJmeer en zorg dat op de luchtfoto een zee van boten te zien zal zijn.