NCRV

Angela's Ashes

Gelauwerde film Angela's Ashes naar bestseller van Frank McCourt

Zaterdag 20 juni

23.10 uur, Nederland 2

Zaterdag 20 juni zendt de NCRV de film Angelaâs Ashes uit, naar het beroemde boek van De as van mijn moeder van Frank McCourt.

Terwijl grote groepen Ieren afreizen om hun geluk in Amerika te beproeven, keert de familie McCourt juist terug naar Ierland om zich opnieuw te vestigen in het Ierse stadje Limmerick. Met open armen worden ze niet ontvangen. De jonge Frank wordt door zijn nieuwe klasgenootjes gepest en uitgescholden voor 'Yank'. Vader McCourt zit met zijn gedachten vaak in dromenland en ontvlucht op die manier zijn bestaan. Hij blijft werkeloos en zoekt uiteindelijk zijn heil in de fles. Franks moeder kan de opvoeding van de kinderen niet in haar eentje aan. Op hulp hoeft ze niet te rekenen.

Middenin de misère houdt de jonge Frank een droom vast, die hem altijd overeind houdt: hij wil schrijver worden en terugkeren naar Amerika.

In Angelaâs Ashes spelen onder meer Emily Watson als Angela McCourt en Robert Carlyle als Malachy. De film kreeg diverse nomaties, voor onder andere een Oscar, enkele BAFTA Awards en een Golden Globe.