Gemeente Maassluis

Start van zomeravondconcerten in de Groote Kerk op 20 juni

Op zaterdag 20 juni wordt het eerste zomeravondconcert uit de reeks van vier concerten in de Groote Kerk in Maassluis gegeven. Alle concerten zijn op een zaterdagavond en dit jaar komt de 32^e serie tot uitvoering. Elke avond wordt de beiaard van Maassluis uit 1974 bespeeld en kunt u genieten van een orgelconcert. Ook is het mogelijk om tijdens het beiaardconcert deel te nemen aan een rondleiding in de toren.

Tijdens het eerste concert op 20 april bespeelt Jan van der Zwart de beiaard van 19.15 tot 20.00 uur. Vanaf 20.15 uur verzorgt Margreeth de Jong het orgelconcert.

Beiaardconcert met toelichting en rondleiding

Tijdens het beiaardconcert kan een aandachtige luisteraar opmerken, dat er wel eens een pauze in het spel voorkomt. Dit is omdat de beiaardier aan de mensen rond zijn speeltafel soms wat toelichting geeft bij het spel of technische uitleg over de beiaard.

Belangstellenden voor een rondleiding in de toren kunnen zich op de vier concertavonden tussen 18.45 en 19.00 uur melden aan de voet van de toren, achter de Groote Kerk. Daarna gaat de deur dicht en wordt u onder deskundige begeleiding rondgeleid. Bovenin de toren kunt u dan de beiaardier aan het werk zien, de laatste restauratie aan het klokkenspel van dichtbij bekijken en op de trans nog even genieten van het uitzicht over Maassluis en omgeving. De rondleidingen worden verzorgd door een medewerker van de Groote Kerk of een begeleider van de beiaardier.

Wel zijn uit veiligheidsoverwegingen enkele spelregels verbonden aan de rondleiding. Zo is de minimum leeftijd voor het beklimmen van de toren vastgesteld op 8 jaar. In de toren hangt een overzicht van instructies die de deelnemers aan de beklimming in acht dienen te nemen.

Overige concerten

Het volledige programma van de vier zomerconcertavonden in 2009 luidt als volgt:


- Zaterdag 20 juni: beiaardier Jan van der Zwaart en orgelspeler Margreeth de Jong;

- Zaterdag 4 juli: beiaardier Richard de Waardt en orgelspeler Jaap Kroonenburg;


- Zaterdag 15 augustus: beiaardier Gerard de Waardt en orgelspeler Jaap Zwart;


- Zaterdag 29 augustus: beiaardier Jan van der Zwart en orgelspeler Jan J. van den Berg.
De programmas van de bespelingen worden in de weken voor de concerten in de regionale bladen gepubliceerd.

Meer informatie over deze zomeravondconcerten in de Groote Kerk staat op de website van de Culturele Raad Maassluis: www.crmmaassluis.nl