Gemeente Elburg

open vizier strijden!"

Brandweer duikwedstrijden in Elburg "Met open vizier strijden!"

Zaterdag 20 juni organiseert brandweer Elburg in samenwerking met het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité brandweer duikwedstrijden in de gemeente Elburg. De wedstrijd heeft naast het prestigieuze karakter vooral een toetsingskarakter.

Tijdens de wedstrijd worden de deelnemers getoetst op kwaliteit en snelheid. Een onafhankelijke jury, met een open vizier, beoordeelt de ploegleden op de noodzakelijke kennis en vaardigheden op basis van de huidige les- en leerstof. Dit alles wordt onder realistische omstandigheden uitgevoerd.

Realistische omstandigheden zijn omstandigheden, scenario's, die een duikploeg in de dagelijkse praktijk kan tegenkomen. Scenario's waarbij onder een grote tijdsdruk veelal reddend opgetreden moet worden. In nagenoeg alle gevallen vindt dit optreden plaats in water zonder ook maar enig zicht. Het `open vizier' van de duiker heeft geen nut, de duiker zal alles op de tast moeten onderzoeken.

Aangezien de brandweerduiker werkzaamheden uitoefent met een zeer groot risico, hij heeft immers geen zicht en bevindt zich vaak op de bodem van een diep water, vinden de brandweer wedstrijden onder gecontroleerde omstandigheden plaats. De organisatoren van de wedstrijd hebben er alles aan gedaan om een veilige werkplek te creëren voor de deelnemers, maar ook voor de toeschouwers.

Aan het eind van de dag worden alle deelnemers geïnformeerd over de beoordeling van de jury. Deze beoordeling geeft de ploegen een goed beeld van eventuele verbeterpunten. Door te werken aan deze verbeterpunten wordt de kwaliteit van de duikploeg verhoogd en wordt de kans op een succesvolle reddingsoperatie in de praktijk dus ook verhoogd. Daarnaast worden aan het eind van de dag ook de prijzen verdeeld. De prijsuitreiking wordt gedaan door locoburgemeester Wessel. Om ongeveer 17.30 uur in de brandweerkazerne. De zes deelnemende ploegen worden dan gerangschikt op basis van de prestaties. De nummers 1 t/m 3 gaan over naar de landelijke duikwedstrijden op 12 september in Tholen (Zeeland)

Het programma van de wedstrijddag ziet er als volgt uit:


1 Brandweer Culemborg 9:30


2 Brandweer Maarssen 10:30


3 Brandweer Vianen 11:30


4 Brandweer Tholen 13:30


5 Brandweer Zaanstad 14:30


6 Brandweer Brielle 15:30

Uiteraard kunnen we u nog niet vertellen op welke locatie de wedstrijd exact georganiseerd wordt. Op die manier zou de spanning voor de deelnemers er al een beetje af zijn. Op de wedstrijddag zelf kunt u op de brandweerkazerne van de brandweer Elburg exact geïnformeerd worden over de exacte locatie. De brandweerkazerne is gevestigd aan de Oostendorperstraatweg 8, te Elburg, tel.nr.: 0525 - 688 155.

Zoals aangegeven plaatsen de beste ploegen zich voor de landelijke duikwedstrijden. Ook de duikploeg van de brandweer Elburg is nog in de race voor plaatsing voor deze landelijke wedstrijd. Op zaterdag 13 juni kunnen zij zich in Culemborg kwalificeren. De laatste drie jaren heeft deze jonge en enthousiaste ploeg zich weten te kwalificeren voor de landelijke wedstrijd.

Duikploeg Elburg is één van de duiksteunpunten binnen de veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland. Per jaar moet de ploeg ruim dertig maal optreden bij een waterongeval. Helaas is niet bij al deze gevallen redding mogelijk. Maar, door goede training, uitstekend materiaal, gemotiveerde brandweerduikers en leidinggevenden wordt alles in werking gezet voor een succesvolle redding.

laatst gewijzigd: 11-06-2009 | print deze pagina print deze pagina | download document: Brandweer duikwedstrijden in Elburg "Met open vizier strijden!" |