Waterschap Vallei & Eem

open voor publiek

Zaterdag 20 juni gemaal Eemnes open voor publiek

Op zaterdag 20 juni 2009 is het gemaal Eemnes tijdens de Dag van het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland van 10.00 uur tot 16.00 uur open voor publiek. In het gemaal demonstreren medewerkers van Waterschap Vallei & Eem de oude elektrische installatie uit 1921. Verder is er van alles te zien over de historie van het gemaal en het werk van het waterschap.

Droge voeten

Gemaal Eemnes is een uniek gemaal dat er samen met gemaal Tydeman voor zorgt dat Eemnes en de Eemnesserpolders droog blijven. Deze polders moeten vanwege hun lage ligging praktisch het hele jaar door worden bemalen. Het gemaal en de sluis staan op de Monumentenlijst. Gemaal Eemnes was een van de eerste elektrische gemalen in Nederland en dateert uit 1921.

locatie Gemaal Eemnes

pomp uit 1921

Bijzonder is dat de pomp het water over de dijk pompte en niet door de dijk, zoals tegenwoordig gebruikelijk is. De sluis is in 1994 opgeknapt. Toen is ook het gemaal voorzien van nieuwe pompen. De nieuwe pompen houden de waterstand in de polders volautomatisch op peil. De oude pompen uit 1921 staan er ook nog. Deze inmiddels unieke pompen worden op 20 juni gedemonstreerd.

Het gemaal Eemnes kunt u vinden aan de Korte Maatsweg 5 te Eemnes.

Overige activiteiten in het gebied

U bent ook van harte uitgenodigd om mee te doen aan de vele excursies of workshops in het gebied Arkemheen-Eemland. Geniet u liever van de omgeving tijdens een heerlijke fietstocht? Ook dat is mogelijk. Bovendien is er een weidevogelspel voor kinderen, een fotowedstrijd met mooie prijzen als een TomTom of ipod en openen tal van boerderijen hun deuren voor het publiek. Het complete programma van de dag kunt u vinden op www.arkemheen-eemland.nl.

Samenwerken

In het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland werken provincies, gemeenten, waterschap, recreatie en toerisme, LTO, natuur- en milieuorganisaties en agrarische natuurverenigingen samen aan een open en vitaal Nationaal Landschap. Het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland en kunstmanifestatie Urban Wijland werken samen tijdens de Dag van het Landschap. Daarnaast wordt er ook samengewerkt met Amersfoort 750, Allemaal Amersfoorts, en Festvat welke ook in het weekend van 20 en 21 juni plaatsvinden.