Gemeente Almere

Experience Taiwan: compleet feest rond Drakenbootrace

17-06-2009

Experience Taiwan De gemeente Almere is blij met de eerste Almeerse editie van het Taiwanese Drakenbootfestival. Op het midden in de stad gelegen Weerwater strijden op zaterdag 20 juni verschillende teams van roeiers om eer en glorie. Dit biedt een aantrekkelijk schouwspel vanuit het Stadscentrum en er is bovendien van alles extra's te beleven. Bezoekers kunnen kennismaken met de Taiwanese cultuur: muziek, dans, zang, sport (karate, tai chi), spel, kunst, historie, toerisme en hapjes. En voor kinderen zijn er speciale workshops.

Amstelveen was jarenlang succesvol de organisator van het festival. Alleen, omdat verschillende gemeenten in de regio Amsterdam nauw zijn gaan samenwerken vanuit AmsterdamInbusiness, is er afgesproken dat Almere leidend is in de relatie met Taiwan. In Amstelveen is het oorspronkelijk kleine festival geleidelijk gegroeid en heeft het een ware facelift ondergaan. Het is nu omgedoopt tot `Experience Taiwan'.

Almere is vast van plan om deze stijgende lijn voort te zetten. Vandaar dat burgermeester Annemarie Jorritsma haar collega uit Tainan, een grote stad in Taiwan, officieel ontvangt. Zij tekenen samen een Memorandum of Understanding, een symbolisch gebaar dat de vriendschap tussen de steden onderstreept. Deze handeling vindt plaats voordat de races starten tijdens een ontmoeting met Taiwanese bedrijven en instellingen in een speciale VIP tent op de Esplanade. Er wordt specifieke aandacht geschonken aan de Taiwanese investeringen in Nederland en dan met name in Flevoland en in de Amsterdamse regio.

De races
De Drakenbootraces worden om 12.00 uur geopend door burgemeester Annemarie Jorritsma, gevolgd door een leeuwendansceremonie. Wethouder van Economie en onderwijs, Martine Visser, zal even na 17.00 uur de prijzen aan de snelste roeiers uitreiken.

Er vinden twee soorten races plaats. De gesponsorde gelegenheidsteams (de sponsors zorgen ook zelf voor een team van peddelaars) en de professionele teams. Deze professionele teams varen hun wedstrijden tussen de gelegenheidsteams door. Bij de gelegenheidsteams doen naast de Taiwanese bedrijven in de regio zoals Giant, Yang Ming en TYC, ook andere bedrijven of organisaties mee, zoals World Trade Center Almere Association en de Christen Unie. In totaal doen er zes teams mee in grote drakenboten (zestien peddelaars met trommelaar en stuurman) en zes teams in kleine drakenboten (acht peddelaars met trommelaar en stuurman). Aan de officiële drakenbootcompetitie doen zeven ervaren wedstrijdteams mee.

Internationale samenwerking
AmsterdamInbusiness bestaat uit de gemeenten Almere, Amstelveen, Amsterdam en Haarlemmermeer, de zogenaamde Amsterdam Area Partners. AmsterdamInbusiness doet de gezamenlijke acquisitie van internationale bedrijven, internationale marketing van het gebied Amsterdam Metropolitan Area als vestigingslocatie. Ook worden er culturele evenementen met een internationale invalshoek in de Amsterdamse regio georganiseerd, zoals het Cherry Blossom festival en nu de Drakenbootraces in Almere.

Het uitgebreide programma kunt u rechtsboven vinden.

Bijlage(n)


* Schema Drakenbootrace

* Programma Experiance Taiwan & Drakenbootfestival 2009