Gemeente Dordrecht

Heel veel Burgers aan Zet hebben een goed idee voor hun buurt

Hoge respons bij enquête Nieuw Krispijn

Bij de recent uitgevoerde huis aan huis enquête in de omgeving van de Prins Bernhardstraat in Nieuw Krispijn heeft driekwart van de buurtbewoners aangegeven wat hen bevalt in de buurt, waar zij niet tevreden over zijn en welke ideeën zij hebben om de buurt aantrekkelijker en fleuriger te maken: meer speelgelegenheid en jongerenactiviteiten, meer toezicht en minder vuil op straat. In mei volgen de groepsgewijze gespreksronden over de ingediende ideeën en op 20 juni kunnen de bewoners bij het zomerfeest met elkaar in discussie over welke projecten tot een totaalbedrag van ¤ 150.000 moeten worden uitgevoerd.

Tijdens de goed bezochte manifestatie op 28 maart bleek al dat veel buurtbewoners actief willen meedenken over verbeteringen in de buurt. Bij die gelegenheid werden spontaan allerlei voorstellen gelanceerd, bijvoorbeeld voor het opknappen van het Paulusplein, voor het plaatsen van bankjes voor ouderen en voor het organiseren van allerlei feestelijkheden in de wijk.

In een eerste globale verkenning van de ruim 700 ingeleverde enquêteformulieren komt duidelijker het dagelijkse leven in de wijk naar voren. Daarbij blijkt niet alleen dat het merendeel van de bewoners het heel prettig vindt in de wijk, maar ook dat zij meer veiligheid verwachten door extra toezicht in de wijk en dat het vuil op straat voor hen een grote ergernis is. Ook meer aandacht voor ouder en en verbetering van de bestrating worden vaak genoemd in de enquête.

Verder valt nog op dat een relatief hoog percentage een buurthuis wenst, de Buurtvaders op prijs stelt en meer groen in de buurt wil zien.

Burgers aan Zet - De beste ideeën voor de buurt is een experiment van de gemeente om meer over te laten aan bewoners in een deel van Nieuw Krispijn en om hen zelf te laten bepalen welke projecten zij nodig vinden in de buurt. Voor de uitvoering heeft de gemeente ¤ 150.000 beschikbaar gesteld.

Binnenkort start eenzelfde experiment in het oudste gedeelte van Stadspolders; daar kunnen de 9.000 bewoners samen een buurtbegroting opstellen.

Datum 17 april 2009