Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 12 juni 2009

Tentoonstelling 'HVC Arttour' in Bibliotheek Alkmaar Centrum

In de Bibliotheek Kennemerwaard (Gasthuisstraat 2) wordt van 20 juni tot en met 2 juli 2009 een tentoonstelling gehouden van de HVC Arttour. De tentoonstelling heeft als thema 'Energie' en duurzame ontwikkeling. Kunstenaars met een verstandelijke beperking zijn voor de HVC Arttour aan de slag zijn gegaan. Dit heeft geleid tot een bijzondere expositie van 36 kunstwerken. Tijdens de expositie maken bezoekers kans op twee unieke kop-en-schotels van het HVC energie-servies. De expositie maakt onderdeel uit van de campagne van de gemeente Alkmaar om Fairtrade Gemeente te worden.

Beautiful People en HVC hebben de Arttour in het leven geroepen om duurzaamheid en energiegebruik onder de aandacht te brengen. Beide organisaties leveren duurzame producten of diensten aan bedrijfsleven en particuliere klanten. Evenals de gemeente onderschrijven zij het belang van duurzaam handelen.

Beautiful People ondersteunt met de verkoop van duurzame koffie (voorzien van het Rainforest Alliance Keurmerk), de producent én het regenwoud. Een deel komt ten goede aan de kunstenaars. HVC is een samenwerkingsverband van 55 gemeenten uit Noord-Holland, Flevoland, Zuid-Holland en Friesland dat zich richt op een innovatieve en milieuverantwoorde wijze van afvalbeheer en energieproductie.

Fairtrade Gemeente

Ook de gemeente Alkmaar heeft duurzaamheid hoog in het vaandel en zet zich in om de titel "Fairtrade Gemeente" te krijgen. Deze titel kan een gemeente krijgen als ze aantoont dat in haar gemeente veel fairtrade producten worden verkocht en gebruikt. Bij fairtrade of eerlijke handel draait het vooral om koopwaar uit ontwikkelinglanden zoals koffie, chocola, bananen maar ook hout, bloemen en kleding. Een fairtrade keurmerk garandeert dat deze producten met respect voor mens en milieu gemaakt zijn. De expositie geeft meer informatie over deze producten.

HVC energie-servies

Bezoekers van de expositie maken kan op twee unieke kop-en-schotels van het HVC energie-servies. Hiervoor moeten zij een vraag over de HVC Arttour beantwoorden. De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van de Centrale Bibliotheek: maandag van 09.00 - 12.00 uur, dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 - 21.00 uur en op zaterdag van 11.00 - 17.00 uur.