Ingezonden persbericht

Burgemeester Aboutaleb bij Rotterdamse Nacht der Kerken

Rotterdam, 15 juni 2009 - Burgemeester Aboutaleb zal spreken op de slotmanifestatie van de Nacht der Kerken, die op zaterdag 20 juni wordt gehouden in Rotterdam. Tussen 23.00 uur en middernacht is er een grote manifestatie op het plein voor de Laurenskerk, op het nieuwe Stadspodium dat de volgende dag officieel wordt geopend. Verder zal onder meer Gospel & Soul Choir Elijah, bekend van het televisieprogramma 'Korenslag', optreden. De presentatie ligt in handen van Manuel Venderbos, o.a. presentator van het televisieprogramma 'Jong' en van de EO-jongerendag 2008.

Een aantal uren eerder, om 17.50 uur, luiden klokken, bellen en carillons de Nacht der Kerken in. De Grote of Sint Laurenskerk geeft de muzikale aftrap, gevolgd door kerken op Zuid, Noord, West en Oost.

Twee jaar gelden zette Rotterdam een trend met de Nacht der Kerken. In 2007 maakte ons land kennis met dit fenomeen, dat kwam overgewaaid uit Duitsland en Oostenrijk. Toen zetten 17 kerken hun deuren open voor een breed publiek. Ruim 4000 bezoekers lieten zich verrassen door een gevarieerd programma. Op 20 juni zijn het maar liefst 38 kerken die open zijn.

500 vrijwilligers, 40.000 flyers, 500 posters, en een vlag van 7 x 4 meter wapperend op de toren van de Laurenskerk nodigen de Rotterdammers uit om kennis te maken met hun kerken. Die avond laten de kerken van Rotterdam zich zien aan een breed publiek, van binnen én buiten de stad. De kerkgebouwen zijn vaak monumentaal, er huist een hoop geschiedenis in, maar er leeft ook veel onder de gewelven: vitaliteit van allerlei soort. Het zijn plekken van cultuur en dialoog, van manifestatie en van stilte.

Opvallend is de samenwerking met 'Your World'. Rotterdam is Jongerenhoofdstad van Europa en deze titel trekt ook een spoor naar de Nacht der Kerken: Abseilen op het Laurensplein, Swingen met Soul en Gospel Choir Elijah en een afterparty maken het voor de jongeren tot een event! En als dat te druk is zijn er kerken die nacht openen om aan te sluiten bij de eeuwenoude kloostervieringen.

Het volledige programma van de Rotterdamse Nacht der Kerken staat in het programmaboekje dat is te downloaden via www.nachtderkerken.nl
De slotmanifestatie is te volgen via live-stream, onder meer op de site van Code Music die de techniek verzorgt (www.code-music.nl) en op schermen in verschillende kerken.



Ingezonden persbericht