Ingezonden persbericht


CULTURELE KARAVAAN
De kerk als hotspot voor kunst, cultuur en dialoog

Meer dan 100 artiesten in de Hildegardiskerk in het kader van de Nacht der Kerken De Culturele Karavaan is een intercultureel festival met muziek, dans, spoken word en een Eat & Meet. Interculturele ontmoetingen en dialoog staan centraal tijdens het festival. Artiesten uit allerlei culturen presenteren religieus geïnspireerde kunstuitingen en geven hier een eigentijdse, persoonlijke draai aan.

DANS TIJDENS CULTURELE KARAVAAN

Namita Mathura, sierlijke Odissidans
De eeuwenoude Odissidans uit Oost-India wordt van oudsher in tempels uitgevoerd om religieuze verhalen uit te beelden. De dans kent gracieuze bewegingen, ritmisch voetenwerk en expressieve hand- en vingerposities. De Rotterdamse Namita Mathura is een getalenteerd vertolkster van Odissidans. Ze leerde ze de dans bij Aasha Rambaran in Nederland en bij grote namen als Mayadhar Raut en Monalisa Ghosh in India. In de Culturele Karavaan brengt Namita Mathura een eigen choreografie met dansen ter ere van de hindoe-godinnen Durga en Saraswati.

Valentina Lacmanovic, moderne werveldans
Het soefisme is de mystieke tak binnen de Islam. In het soefisme worden muziek en dans gezien als een middel om dichter tot het goddelijke te komen. Bekend zijn de wervelende derwisjen van de Mevlana-orde uit Turkije, gesticht door volgelingen van de dertiende-eeuwse soefigeleerde Jalal al-Din Rumi. Derwisjdans en Rumi's poëzie zijn belangrijke inspiratiebronnen voor de Kroatische danseres Valentina Lacmanovic, evenals trancedansen uit India en Noord-Afrika. In de Culturele Karavaan wervelt Valentina op beats van Mercan Dede, geleid door Rumi's tekst 'In all mosques, temples, churches, I find one shrine alone'.

De Culturele Karavaan gaat de wijken in!
Voorafgaand aan de Culturele Karavaan verzorgt Namita Mathura Indiase Odissi dansworkshops op diverse basisscholen in de deelgemeente Noord. Op zaterdagavond 20 juni wordt hiervan een impressie vertoond in de Hildegardiskerk.

Voor meer info over ons programma: www.culturelekaravaan.nl Datum : zaterdag 20 juni 2009
Tijdstip : 17.30 - 22.00 uur
Locatie : Hildegardiskerk, Hildegardisstraat 50, Rotterdam (noord) Entrée : ¤ 5, - voor de maaltijd; na 19.15 uur gratis toegang Reserveren wordt sterk aangeraden en kan op tel. 010-4660792, di t/m do, 10.00-15.00 uur of door te mailen naar: info@culturelekaravaan.nl

De Culturele Karavaan ,een initiatief van stichting Culture Connection, vestigt de aandacht op het rijke religieuze erfgoed van Nederland en wil aantonen dat kerken een prima podium zijn voor kunst, cultuur en dialoog. In Rotterdam op 20 juni 2009 staat de Culturele Karavaan in de sfeervolle Hildegardiskerk in het Oude Noorden en wordt samengewerkt met de parochie Franciscus en Clara, Kosmopolis Rotterdam, stichting Nieuwe Rotterdamse Cultuur, de Kloosteralliantie, scholen, artiesten en migrantenorganisaties uit de wijk Deze sfeervolle neo-gotische kerk is een prachtig Rijksmonument en de perfecte locatie voor het bruisende,wereldse programma van het festival

De Culturele Karavaan in Rotterdam is mede mogelijk gemaakt dankzij: VSB-fonds, Gemeente Rotterdam Dienst Kunst en Cultuur, Deelgemeente Noord en stichting Bevordering van Volkskracht.

Noot voor redacties

----------