Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 19 juni 2009
(439 woorden, 2 pagina's)

Kathedraal open tijdens Nacht der Kerken
Bisschop Van Luyn bij slotmanifestatie

Tijdens de Rotterdamse Nacht der Kerken op zaterdag 20 juni is de kathedrale kerk H.H. Laurentius en Elisabeth, Mathenesserlaan 307 te Rotterdam, geopend voor bezoekers. Vanaf 18.00 uur worden er rondleidingen gegeven door architect en vrijwilligers, waarbij u informatie krijgt over de restauratie van de kathedraal die nu in volle gang is.

Er zijn diverse bouwmaterialen te zien die al honderd jaar deel hebben uitgemaakt van het kerkgebouw en bij de restauratie zijn vervangen. Op projectieschermen is de rijke historie van het kerkgebouw te zien, met onder meer beelden van de restauratie en de vorderingen tot nu toe. Op het priesterkoor bij de moderne, transparante bisschopstroon worden klassieke kerkgewaden, zoals kazuifels, uit lang vervlogen tijden tentoongesteld. Ook antieke liturgische gebruiksvoorwerpen zijn te bezichtigen.

Glas in loodraam terug
Het in februari gedemonteerde glas in loodraam wordt vrijdagavond teruggeplaatst en is in volle glorie op zaterdag te aanschouwen. Er is ook aandacht voor de vele symbolische tekenen die architect Buskens destijds in zijn ontwerp heeft gerealiseerd. Om 19.00 uur is er koorzang, om 20.45 uur avondgebed gevolgd door zanguitvoering van het Ave Verum en het Salve Regina. Vanaf 21.00 uur worden er weer rondleidingen gegeven. Om 23.00 uur is het programma in de kathedraal ten einde.

Slotmanifestatie met bisschop
De slotmanifestatie start om 23.00 uur en vindt plaats op het plein voor de Laurenskerk. In aanwezigheid van Steven van Eijck, voorzitter Your World en burgemeester Aboutaleb zal ook Mgr. A.H. van Luyn s.d.b., bisschop van Rotterdam, spreken bij de slotmanifestatie. Tussen 23.00 uur en middernacht zijn er diverse optredens en activiteiten op het plein voor de Laurenskerk, op het nieuwe Stadspodium dat de volgende dag officieel wordt geopend. Bijvoorbeeld abseilen op het Laurensplein en Gospel & Soul Choir Elijah, bekend van het televisieprogramma 'Korenslag'. De presentatie ligt in handen van Manuel Venderbos, o.a. presentator van het televisieprogramma 'Jong' en van de EO-jongerendag 2008.

Live-stream
Kijk voor het volledige programma op www.kathedraalrotterdam.nl onder Nacht der Kerken of op www.nachtderkerken.nl. Het volledige programma van de Rotterdamse Nacht der Kerken staat in het programmaboekje dat is te downloaden via www.nachtderkerken.nl. De slotmanifestatie is te volgen via live-stream, onder meer op de site van Code Music die de techniek verzorgt (www.code-music.nl) en op schermen in verschillende kerken.

De kathedrale kerk H.H. Laurentius en Elisabeth ondergaat een grote restauratie. De totale restauratiekosten bedragen ruimt 7,4 miljoen euro. De overheid subsidieert 3,7 miljoen euro toe in het kader van de 'Regeling rijkssubsidiering wegwerken restauratieachterstanden 2007'. De overige 3,7 miljoen moet via fondsenwerving door bisdom en parochie bijeen worden gebracht om dit, voor de stad Rotterdam en het bisdom, unieke kerkgebouw weer in goede staat terug te brengen.

Einde bericht


---

Noot voor de redactie /