IJssellandziekenhuis

19 June 2009

Afscheid en Capels compliment voor kinderarts

Op vrijdag 19 juni heeft kinderarts Dop Scheewe na een dynamische loopbaan afscheid genomen van het IJsselland Ziekenhuis in verband met zijn pensionering. In het IJsselland Ziekenhuis is Dop Scheewe de voortrekker geweest bij het opzetten van `kinderzorg.' Dit is een multidisciplinair systeem voor het signaleren en voorkomen van kindermishandeling.

kinderarts Dop Scheewe

Tijdens zijn afscheid heeft Dop Scheewevan burgemeester mevr. J.J. van Doorne een bijzondere vorm van de onderscheiding "Capels Compliment" ontvangen namens de gemeentes Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel en de deelgemeentes Kralingen en Alexanderpolder. Burgemeester Van Doorne gaf aan dat Dop Scheewe baanbrekend werk heeft verricht dat de gemeentegrenzen van Capelle ruim overschrijdt. Daarom werd een speciaal vervaardigd "compliment" overhandigd. Het kunstwerk geeft een kind weer dat is omgeven door 4 pijlers en een IJsselland dak boven het hoofd.

Ter ere van de pensionering van kinderarts Scheewe vond vrijdag19 juni een symposium plaats over het signaleren van kindermishandeling. Sprekers waren o.a. de districtschef Politie Rotterdam Rijnmond, dhr. S.R.F. Top, een kinderarts van het Erasmus Medisch Centrum, locatie Sophia, mw. M.J. Affourtit, en een kinderarts van het Maasstad Ziekenhuis, dhr. R. Rodrigues Pereira.

Trainingsgroep Wilde Kastanje maakte via de monoloog "Jasmijn" voelbaar inzichtelijk wat kindermishandeling en huiselijk geweld voor gevolgen kunnen hebben en hoe de hulpverlening hier al dan niet adequaat op reageert. Vervolgens is op een interactieve wijze met de deelnemers over het onderwerp van gedachte gewisseld.

Aansluitend vond een receptie plaats en ter afsluiting bracht een aantal patiënten van de kinderarts twee bedden met 300 ballonnen naar de uitgang van het ziekenhuis. Dit alles gebeurde onder muzikale begeleiding van klarinet en trommel, zodat Dop Scheewe niet met de stille trom zou vertrekken.
Buiten werden de ballonnen losgelaten. Aan de ballonnen is een kaartje bevestigd dat de vinder van de ballon kan retourneren aan het ziekenhuis. Op de website van het IJsselland www.ysl.nl wordt bijgehouden of kaartjes zijn teruggestuurd en waar ze zijn gevonden.

Het IJsselland Ziekenhuis heeft ook aandacht voor huiselijk geweld en andere situaties waarbij de zorg voor een kind in de knel kan komen. Er wordt intensief gestreefd naar een hechte samenwerking met andere ziekenhuizen en hulpverlenende organisaties in de regio.
---