Gemeente Zwolle

03. Verslag tweede Ontwerpavond 10 juni 2009

De tweede Ontwerpavond voor de Bagijneweide. In het Historisch Centrum Overijssel verzamelen zich rond kwart voor zeven rond de dertig bewoners en andere belangstellenden, ongeveer evenveel als op de eerste Ontwerpavond. Iedereen is benieuwd. Welke modellen heeft het ontwerpbureau uitgewerkt? Kunnen we ons hierin vinden? En is er straks een model dat ons het meeste aanspreekt? Op de tafels liggen drie verschillende tekeningen.

Complimenten

Aan het begin van de avond spreekt verantwoordelijk wethouder Gerard van Dooremolen zijn complimenten uit voor het proces. 'Ik maak me geen zorgen over de toekomst van de Bagijneweide. Dit is een proces van geven en nemen, waarin iedereen vrij is om een mening te kunnen geven. En dat gaat heel goed, iedereen draagt daaraan bij. Ik vind het een geweldig proces en ik moedig iedereen aan om door te gaan met het bedenken van deze creatieve ideeën. We zijn goed op weg.'

Presentatie inrichtingsmodellen

Na een korte uitleg van het programma door voorzitter Eisse Kalk is het moment aangebroken waarvoor iedereen gekomen is; de presentatie van de inrichtingsmodellen. Gereon Bargeman van ontwerpbureau Imoss legt uit dat er op basis van de resultaten van de eerste Ontwerpavond drie modellen zijn gemaakt. 'We hebben gekeken naar de elementen die twee weken geleden zijn aangedragen. Daar zijn drie modellen uitgekomen, dat is de 'open buurt', de 'compacte buurt' en 'de complete buurt'. (Klik op de link onderaan deze pagina voor de modellen) Planeconoom Petra Faasse vult daarop aan: 'Het helemaal precies uitrekenen van deze modellen kan nu nog niet, maar grofweg kunnen we zeggen dat op basis van het woningaantal alle drie de plannen financieel haalbaar zijn.'

Gespreksrondes

Eisse Kalk nodigt iedereen uit om deel te nemen aan de gespreksrondes. Op de tafels verdeeld over de zaal liggen de drie tekeningen. Na een korte vragenronde gaan de deelnemers aan de slag. Aan de hand van een aantal vragen over de kernkwaliteiten van de toekomstige Bagijneweide geven de deelnemers aan wat ze van elk model vinden. Dit wordt genoteerd op een vel papier dat aan de muur hangt. Dan het begin van de tweede ronde. Iedereen gaat bij de tafel zitten met het model die hen tot nu toe het meeste aanspreekt. In deze ronde wordt nog verder ingezoomd op de verschillende aspecten van dit model. Zijn er nog verbeteringen? "Hoe langer ik naar de maquette kijk, hoe mooier ik het vind", klinkt er uit een van de groepen.

Stemmen tellen

Nu iedereen een beeld heeft van de drie modellen, is het tijd om te bepalen welk model het meeste aanspreekt. Iedereen krijgt een formulier. Hierop staan vijf kwaliteitskenmerken: variatie, kunst en cultuur, wonen, allure, open en uitnodigend, die eerder samen vastgesteld zijn in de Nota van Uitgangspunten. 'Bij elk kwaliteitskenmerk geeft u aan welk model hier volgens u het meest aan voldoet', legt Eisse Kalk uit. Dan volgt het spannendste moment van de avond. De stemmen zijn geteld. Welk model is het populairste? Het wordt model 2, 'de compacte buurt'. Bij vier van de vijf kwaliteiten scoort 'de compacte buurt' verreweg het hoogst. Alleen bij de kernkwaliteit over de hoeveelheid ruimte voor kunst en cultuur springen model 1, 'de open buurt', en model 3, "de complete buurt" eruit, met een gelijk aantal stemmen.

Discussie

Uit de bespreking blijkt waarom de meeste mensen hebben gekozen voor 'de compacte buurt'. 'Er is veel evenwicht in groen, zichtlijnen en stenen', merkt een bewoner op. Ook wordt er gezegd dat deze wijk smaakvol is ingericht en dat vooral model 1 een stijlbreuk te weeg brengt met de huidige Bagijneweide. 'De woningen staan in de andere modellen overal en nergens, bij model 2 zijn ze gebouwd rondom een plein.' 'Dit model straalt echt allure uit, vooral door het aanwezige park'. 'Het heeft echt een binnenkant, het plein vormt een ontmoetingsplaats', zo luiden de andere reacties. In model 1 is er meer ruimte voor kunst en cultuur, en in model 3 is er ook een plein ingetekend en is er minder verkeersdrukte. Dit zijn de voornaamste redenen waarom een kleiner gedeelte van de deelnemers gekozen heeft voor één van deze twee varianten. 'Hoe gaan we dit nu verder uitwerken?', vraagt Eisse Kalk aan de deelnemers. Model 2 scoort het hoogst, maar de argumenten van de mensen die de voorkeur geven aan model 1 en 3 zijn ook sterk. Willen we alleen met model 2 verder, met alle drie of met twee van de drie? Deze vraagt roept discussie op. Vooral de groep die de voorkeur geeft aan model 3, noemt dat er ook sterke elementen in dit model zitten die misschien mee moeten worden genomen. 'Ik ben bang dat wanneer je voor twee plannen gaat, het een mix wordt van beide en je uiteindelijke een slap geheel krijgt', is de reactie uit de zaal. 'Het is duidelijk dat de meeste mensen voor plan 2 gaan, door deze discussie gooi je alles weer open'. 'Maar het is niet zo dat de modellen letterlijk zo gerealiseerd worden, het is alleen een praatstuk om te kijken welke elementen we straks in de wijk willen terug zien', is het verweer van de voorstanders van model 3.

Conclusie

De avond loopt ten einde. Er moet een beslissing worden genomen over het verdere proces. Eisse Kalk vraagt aan Ciska Waalewijn, projectmanager, naar haar advies. 'Het lijkt me het beste om nu model 2 verder uit te werken en dan te kijken of we de belangrijke elementen uit de andere twee modellen daarin kunnen verwerken, zodat iedereen zich daarin kan vinden.' Gereon Bargeman sluit zich daarbij aan. 'De positieve kanten van de andere modellen nemen we mee in één uiteindelijk model. Alle geluiden op basis van de drie plannen voegen we dan samen in het concept Programma van Eisen.' Na nog wat kritische opmerkingen over het samenvoegen van de modellen geeft Gereon Bargeman aan dat het geen mix mag worden, maar dat er vooral duidelijke keuzes moeten worden gemaakt in welke kernkwaliteiten we straks terug willen zien. 'Zoals bijvoorbeeld dat centrale plein uit model 3 dat iedereen aanspreekt.' De slotsom van deze avond is uiteindelijk dat model 2 verder wordt uitgewerkt, en dat er gekeken wordt naar de kernkwaliteiten van de andere modellen. En aan het applaus te horen is iedereen het daarmee eens.

Vervolg

Op woensdag 24 juni vindt de terugkoppeling van de resultaten van de Ontwerpavonden plaats. Dan wordt de uitwerking van het uiteindelijke model in een concept Programma van Eisen gepresenteerd en kan iedereen zijn of haar mening geven. Het uiteindelijke resultaat en de reacties die op deze avond worden gegeven, worden verwerkt in een Programma van Eisen. Dit Programma van Eisen wordt vervolgens gecombineerd met een grondexploitatie en een fasering ter besluitvorming voorgelegd aan de raad.