Politie Groningen

Vrijdag 19 juni 2009

Provincie Groningen, 19-06-2009

Groningen: politie waarschuwt voor babbeltrucs

In de wijk Helpman werd eind vorige week een 91-jarige vrouw door twee mannen bestolen. De bejaarde had de mannen in haar woning binnengelaten, waarna later bleek dat geld miste. Familieleden van de vrouw deden gisteren aangifte bij de politie. Met welke smoes de mannen zijn binnengekomen is niet duidelijk, omdat de vrouw zich dat niet meer kan herinneren. Beide dieven haalden op de bovenverdieping de woning overhoop. De vrouw belde ondertussen haar zoon, omdat ze het toch niet vertrouwde. De verdachten waren echter al bij de komst van de zoon verdwenen. De dieven namen twee oude spaarbankboekjes mee. De politie waarschuwt geregeld voor mensen, die aan de deur verschijnen en met één of andere smoes de woning willen binnenkomen. De politie adviseert burgers bij twijfel de toegang tot de woning te weigeren. In het geval iemand zich aan de deur meldt van bijvoorbeeld een nutsbedrijf dan moet deze medewerker zich altijd op verzoek legitimeren. Mensen kunnen bij twijfel contact met het bewuste bedrijf opnemen en vragen of zij een medewerker hebben langs gestuurd. Ten slotte is het belangrijk dat de betreffende man of vrouw niet binnen wordt gelaten. Dieven met dergelijke babbeltrucs weten namelijk snel en geruisloos toe te slaan.

Groningen: man aangehouden voor baldadigheid

Een 39-jarige man uit Zeegse is donderdagnacht door de politie aangehouden voor baldadigheid. Agenten werden getipt door omstanders dat de stapper willekeurig fietsen omgooide. Toen de dienders de man in het oog kregen zagen zij dat hij op de hoek van de Oosterstraat een gestalde fiets omgooide. Toen zij hem aanspraken bleek dat hij zich niet kon legitimeren. Ook ging hij er hardlopend vandoor, maar kon kort daarop door de politie in de kraag worden gevat. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Veendam: man aangehouden voor mishandeling

Een 29-jarige man uit Wildervank is donderdagavond door de politie aangehouden voor mishandeling. De man was samen met zijn vriendin en zijn hond bij de dierenarts in Veendam voor een behandeling van zijn dier. Naar de mening van de Wildervanker verleende de dierenarts zijn hond niet de juiste zorg. De verdachte wilde daarbij zijn beurt niet afwachten. Toen de dierenarts met de man hierover in gesprek ging werd de hondeneigenaar agressief. De vriendin probeerde haar vriend tot bedaren te brengen, maar wist niet te voorkomen dat de 29-jarige de arts in het gezicht sloeg. Het slachtoffer liep letsel aan zijn lip op. Ook bedreigde de man de arts en zijn assistente. Toegesnelde agenten hielden de vechterbaas aan. Hij zit vast. De politie maakt proces-verbaal op.

Provincie Groningen: veel overtredingen bij controle verkeer

Bij een verkeerscontrole op drie verschillende locaties (Erasmusweg en Industrieweg in Hoogezand en de Woldweg in Kropswolde) heeft de politie donderdag 64 bekeuringen uitgedeeld. Er werden door de agenten 53 bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel, 6 bekeuringen voor het overschrijden van de maximale snelheid, 4 bekeuringen voor het niet handsfree bellen en 1 bekeuring voor het ten onrechte gebruik van mistlampen.

Tijdens een verkeerscontrole op de Marktstraat in Musselkanaal deelde de politie donderdagavond negen bekeuringen uit. Dit gebeurde onder meer voor het niet dragen van de autogordel, geen geldige APK en niet handsfree bellen.

Delfzijl: vrouw gewond bij kop-staartbotsing

Een 20-jarige vrouw uit Loppersum is donderdagochtend op de Provincialeweg N360 gewond geraakt. Een 60-jarige automobilist had de Loppersumse in haar auto te laat opgemerkt. Hij botste vervolgens achterop haar wagen. Door de klap had de vrouw last van haar nek. Zij werd voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Beide voertuigen werden door een bergingsbedrijf afgesleept. De politie heeft een rapportage gemaakt van het ongeval.

Groningen: fietser en bromfietser botsen

Bij een verkeersongeval op de kruising Europaweg met de Lubeckweg zijn donderdagochtend twee gewonden gevallen. Een 17-jarige bromfietser verleende op de kruising geen voorrang aan een 29-jarige fietser uit Groningen. Door de aanrijding kwamen beide bestuurders ten val. Zij werden met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Beide voertuigen werden op het politiebureau aan de Sontweg geplaatst. De politie heeft een rapportage gemaakt van het ongeval.

Zuidbroek: twee aanhoudingen voor rijden onder invloed

De politie heeft donderdagnacht op de Vondelsingel een 17-jarige jongen en een 22-jarige vrouw, beiden uit Noordbroek, aangehouden voor rijden onder invloed. Politieagenten hadden de jongen eerder op de avond alcohol zien drinken. Toen zij hem op een snorfiets zagen rijden, wilden ze een blaastest van de knaap afnemen. Toen zij vlakbij de jongen waren, stapte de vrouw op de snorfiets. Zij reed weg, terwijl de jongen achterop zat. Een blaastest wees uit dat beiden onder invloed verkeerden. Op het politiebureau werd vastgesteld dat de jongen 1,4 promille alcohol in zijn bloed had, terwijl de vrouw ruim 1 promille in haar bloed had. De 17-jarige moest zijn rijbewijs inleveren. De politie maakt proces-verbaal op tegen de twee. Zij mochten na verhoor het politiebureau verlaten.

Stadskanaal: alcomobilist moet rijbewijs inleveren

De politie heeft donderdagnacht op de Navolaan een 28-jarige man uit Valthermond aangehouden voor het rijden onder invloed van drank. Politieagenten controleerden de Drent in zijn auto. Een blaastest wees uit dat hij te veel alcohol had gedronken. Na ademanalysetest op het politiebureau bleek dat de verdachte 1,35 promille alcohol in zijn bloed had. De politie nam het rijbewijs van de man in. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: vechtersbazen aangehouden

De politie heeft donderdagnacht op de Grote Markt drie jongens aangehouden voor vechten op straat. Politieagenten waren getuige van het ontstaan van een vechtpartij. Zij zagen dat de drie verdachten, een 17-jarige jongen uit Groningen, een 17-jarige jongen uit Winsum en een 20-jarige man uit Winsum elkaar sloegen. De vechtersbazen werden meegenomen naar het politiebureau. Daar kreeg het trio een bekeuring voor vechten op straat. Daarna mochten zij het politiebureau weer verlaten.

Groningen: Assenaar beledigt conducteur

De politie heeft donderdagnacht een 29-jarige man uit Assen aangehouden voor belediging. Een treinconducteur had de man slapend in een stilstaande trein op het perron aangetroffen. Hij kreeg hiervoor een bekeuring. De Drent was kennelijk slecht wakker geworden, want hij beledigde hierop de conducteur met diverse scheldwoorden. De politie werd gewaarschuwd, waarna de verdachte werd ingerekend. Hij werd na verhoor in vrijheid gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Delfzijl: fietser gewond na val

Een 32-jarige man uit Delfzijl is donderdagavond op het Zwet gewond geraakt na een val van zijn fiets. Het slachtoffer was door onbekende reden gevallen. Hij is met in ieder geval armletsel naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt.