Ingezonden persbericht


PERSBERICHT, 19 juni 2009

Charlemagne College een feit!

Het Eijkhagencollege in Landgraaf en College Rolduc in Kerkrade mogen nu officieel per 1 augustus 2009 opgaan in het nieuwe Charlemagne College. De definitieve goedkeuring van het fusiebesluit heeft een hele tijd op zich laten wachten, maar werd vrijdag officieel bekend gemaakt door een publicatie van het ministerie van OC&W in de Staatscourant.

Paul Thönissen, op dit moment nog algemeen directeur van het Eijkhagencollege, is vooral blij met de duidelijkheid die er nu voor alle partijen is. "We hadden alle vertrouwen in een positieve afloop. Maandenlang is er achter de schermen door velen al keihard gewerkt aan een goede start van het Charlemagne College. Een megaklus, die de komende weken definitief wordt afgerond. Als op 7 september het nieuwe schooljaar begint, zullen we er helemaal klaar voor zijn. Toch werkt het prettiger als je echt zekerheid hebt over de voorgenomen fusie."

De nieuwe school start met vier locaties, verdeeld over vijf gebouwen: de locaties Brandenberg en Eijkhagen in Landgraaf en Campus en Rolduc ­ voorlopig verdeeld over de Holz en de Abdij ­ in Kerkrade. Paul Stevens, de huidige rector van Rolduc, zegt: "Het nieuwe Charlemagne College kent een ruimer onderwijsaanbod. Locatie Rolduc krijgt er een tweetalig vwo-afdeling bij en neemt het schakelklasconcept van het Eijkhagencollege over. De schakelklas is bedoeld om leerlingen met een havo/vmbo-advies extra te kunnen begeleiden op het gebied van structuur, planning en studie. Locatie Eijkhagen start met een (tweetalig) gymnasium. In de bovenbouw krijgen de leerlingen meer keuzemogelijkheden bij het samenstellen van het vakkenpakket."

Ook John Monsewije, voorzitter van het College van Bestuur, is blij met de definitieve goedkeuring door de staatssecretaris. "Daarmee kan formeel de eerste fase van het in oktober gepresenteerde masterplan worden afgesloten. Tevreden kan worden vastgesteld dat het beoogde doel van deze eerste fase is bereikt. De aanmeldingen voor het nieuwe schooljaar geven een stevig fundament voor behoud van kwalitatief hoogwaardig onderwijs in de regio Landgraaf/Kerkrade terwijl gelijk de druk op Heerlen-Centrum is afgenomen. Voor het College van Bestuur ontstaat nu ruimte om te werken aan de vervolgstappen van het masterplan: structurele versterking van het beroepsonderwijs en verdere vormgeving van de onderwijsboulevard, dit in nauwe samenwerking met onze onderwijspartners in de regio."

Bij de start van het nieuwe schooljaar zullen er naar schatting 3100 leerlingen, verdeeld over de vier locaties, op het Charlemagne College zitten. Met meer dan 600 nieuwe brugklassers kent de nieuwe school meteen al een prima instroom, een uitstekende start voor de nieuwe school die vertrouwen voor de toekomst geeft.

Nieuw logo
Bij de start van een nieuwe school hoort ook een nieuwe huisstijl. In afwachting van de grote borden met het logo zijn de vijf gebouwen van het Charlemagne College na de goedkeuring van de fusie meteen bestickerd met het nieuwe logo.

Feest
De `geboorte' van een nieuwe school is natuurlijk alle reden voor een mooi en spetterend openingsfeest. Dat staat gepland voor eind september/begin oktober.