Oprichter Gijs Bakker verlaat Droog Design

20/06/2009 08:57

Huijskens Communications

Amsterdam, 20 juni 2009- Oprichter Gijs Bakker stapt op bij Droog Design, het internationaal befaamde ontwerpplatform dat hij in 1993 begon met Renny Ramakers. Tevens is Gijs Bakker teruggetreden als bestuurslid van de Stichting Droog Design. Oorzaak van de breuk is een conflict over de koers van Droog. Door het verschil van mening is een onwerkbare situatie ontstaan.

Gijs Bakker: "Het oorspronkelijke doel van Droog was het signaleren en presenteren van Nederlandse en later ook buitenlandse talentvolle ontwerpers en het stimuleren van de inhoudelijke discussie over het vak. Met de opening van een grote en kostbare winkel in New York, een initiatief van Renny Ramakers, zijn miljoenen Euro's gemoeid en raakt de filosofie achter Droog volstrekt op de achtergrond. De winkel in New York impliceert onvermijdelijk dat er voortaan uitsluitend grote, kostbare producten ontwikkeld moeten worden om rendabel te zijn."

Wig

"De creativiteit en originaliteit van de producten van Droog Design zijn voor mij altijd een eerste voorwaarde geweest. Door de winkel in New York wordt commercialiteit het belangrijkste doel. Helaas heb ik moeten concluderen dat dit een wig heeft gedreven in de reeds vijftien jaar bestaande band tussen Renny en mij. Lange onderhandelingen over onze meningsverschillen hebben tot mijn spijt niets opgeleverd," aldus Gijs Bakker.

Inhoudelijk

Gijs Bakker: "Mijn rol binnen Droog Design en ook als docent aan de Design Academy is altijd inhoudelijk geweest. Ik ben trots op de boeiende projecten die we onder de vlag van Droog Design wereldwijd hebben kunnen realiseren. Vele inmiddels beroemde ontwerpers, zoals Hella Jongerius, Marcel Wanders, Tejo Remy, Richard Hutten en Jurgen Bey, zijn door Droog Design geĂŻntroduceerd. We hebben naar mijn mening substantieel bijgedragen aan een mentaliteitsverandering in het vakgebied."

In de afgelopen jaren wist Droog Design de aandacht te vestigen op Nederland. Droog Design heeft een onuitwisbare bijdrage geleverd aan 'Dutch Design'. Het uiteenvallen van Droog zal ongetwijfeld een nadelig effect hebben op deze positie.

Gijs Bakker zet zijn activiteiten als designer voort onder de naam Gijs Bakker Design

(zie: www.gijsbakker.com). Daarnaast blijft hij betrokken bij het designonderwijs als hoofd van de Master opleiding aan de Design Academy in Eindhoven.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.gijsbakker.com