Ministerie van Economische Zaken

`Rusland en Nederland goede partners op energiegebied'

20 juni 2009 | nieuwsbericht | Gas in de toekomst | Leveringszekerheid

Samenwerking tussen de Nederlandse en Russische overheid en Nederlandse en Russische bedrijven is de motor van duurzame economische groei en een goed medicijn tegen de economische crisis.

Dat zei minister Van der Hoeven vrijdag 19 juni 2009 tijdens een ontmoeting met de Russische eerste vice-premier Zoebkov en Nederlandse en Russische bedrijven op het gebied van energie.

Medvedev

Zoebkov, de Russische president Medvedev en een aantal Russische bedrijven zijn twee dagen in Nederland voor ontmoetingen met vertegenwoordigers van het Nederlandse kabinet en het Nederlands bedrijfsleven. Vrijdag 19 juni was de Russische president gezamenlijk met koningin Beatrix bij de opening van de Hermitage in Amsterdam.

Energievoorzieningszekerheid

'Nederland en Rusland hebben een lange handelsrelatie, we zijn goede partners. Energie is voor beide landen heel belangrijk, Europa heeft belang bij energievoorzieningszekerheid, Rusland heeft belang bij betrouwbare afnemers,' aldus Van der Hoeven.

Aan tafel zaten onder andere vertegenwoordigers van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom, CEO's van Shell, het Havenbedrijf Rotterdam en Gasterra.

Energievoorraden

Nederlandse bedrijven hebben zich verenigd in het Project Delta. Ze willen Rusland ondersteunen bij het op een duurzame manier exploiteren van de grote energievoorraden in het noorden van Rusland. Volgens deskundigen moet uit het Kara Zee-veld en het Yamal Peninsula-veld de komende jaren 20 procent van de Russische gasvoorraad worden gehaald.

Zaterdag 20 juni 2009 waren minister Van der Hoeven, premier Balkenende en president Medvedev en vice-premier Zoebkov aanwezig bij een rondetafelbijeenkomst. met CEO's van elf grote Nederlandse bedrijven.