Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland en Rusland werken samen aan piraterij-tribunaal

20 jun 2009 | Nederland en Rusland gaan samen de mogelijkheden bekijken voor de oprichting van een internationaal tribunaal voor berechting van Somalische piraten in de regio. Dat is de uitkomst van besprekingen tussen minister van Buitenlandse Zaken Verhagen en zijn Russische ambtgenoot Lavrov vandaag in Amsterdam.

Rusland zal deskundigen sturen naar de internationale bijeenkomst die begin juli in Den Haag wordt gehouden om de details van een dergelijk tribunaal verder uit te werken. Zowel Nederlandse als Russische marine-schepen patrouilleren in de Golf van Aden en de wateren rond Somalië om piraterij tegen te gaan.

Minister Verhagen wees eerder al op de noodzaak effectieve strafmaatregelen te nemen tegen de toenemende piraterij. Nederland, Rusland en andere landen willen een tribunaal dat in de regio wordt gevestigd. Veroordeelde piraten moeten hun straf ook daar uitzitten.

Gezien de Nederlandse ervaring met strafrechttribunalen wil Nederland een voortrekkersrol spelen bij de opzet van een dergelijk tribunaal. In mei besprak Nederland voorstellen op een bijeenkomst van de internationale anti-piraterij Contact Groep in New York om vervolging, berechting en bestraffing effectief aan te pakken.


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl