Gemeente Amersfoort


20 juni Open
Dag brandweer Amersfoort

Brandweer
Amersfoort opent op zaterdag 20 juni de deuren voor iedereen die geïnteresseerd is in het werk van de brandweer. Met de Open Dag wil de brandweer laten zien hoe divers het werk van de brandweer is. Daarnaast grijpt de brandweer deze dag aan om mensen op een laagdrempelige manier informatie te geven over brandveiligheid. Naast een informatiemarkt en demonstraties, is er veel te doen voor kinderen en zijn er oude brandweerauto's te bewonderen. Bijzonder is dit jaar ook de grote LEGO-stad (24 vierkante meter!) die in de hal van de kazerne te zien zal zijn.

De
Open Dag wordt van 10.00 tot 16.00 uur gehouden op het kazerneterrein aan de Kleine Koppel 35 in Amersfoort (bij de Eemhaven). Er zijn ook activiteiten op het toekomstige Eemplein. De dag wordt geopend door de burgemeester.

Activiteiten
voor jong en oud

Kinderen
kunnen op de Open Dag hun brandweerdiploma halen, losgaan op een springkussen en zich laten schminken. Volwassen bezoekers krijgen de gelegenheid virtueel branden te blussen. Ook kunnen bezoekers ervaren hoe het is om in een huis vol rook op zoek te moeten naar de uitgang.

Demonstraties

Samen
met andere hulpdiensten verzorgt de brandweer op de Open Dag diverse demonstraties. Naast een demonstratie terreinrijden, zal de brandweer samen met de politie laten zien hoe een slachtoffer van een verkeersongeval uit een auto wordt gehaald. Het regionale hoogtereddingsteam laat samen met de Reddingshonden Westervoort een reddingsactie zien. En het duikteam van de brandweer demonstreert samen met de Reddingsbrigade hoe mensen uit het water gered worden. Ook zal er op het Eemplein een demonstratie zijn van het blussen van een zogenaamde flash over brand. Een flash over is de plotselinge ontbranding van rookgassen. Het ziet eruit als een enorme steekvlam. Een dergelijke brand ontstaat als een ruimte opgewarmd raakt door brand, de gassen hiervan zich kunnen verzamelen en ineens aan zuurstof blootgesteld worden.

's
Werelds grootste brandweerincidentencity

In
de hal van de kazerne komt een LEGO-stad van 24 vierkante meter te staan. Het is de grootste verzameling 'brandweerincidenten' van LEGO in de wereld. De stad is opgebouwd uit allemaal bekende en minder bekende gebeurtenissen waarbij de brandweer geholpen heeft of in het dagelijks leven helpt. Aan de LEGO-stad is een prijsvraag verbonden. Kinderen die alle gebeurtenissen kunnen vinden, maken kans op een brandweerkazerne van LEGO.

Brandweerscouts

Geïnteresseerden
in het werk van de vrijwillige brandweer kunnen terecht bij de brandweerscouts. Deze vrijwilligers, herkenbaar aan hun rode shirts, lopen door het publiek om mensen te vertellen over hun werk als vrijwilliger.

Informatie
over (brand)veiligheid

Verder
zijn er medewerkers op de Open Dag aanwezig waar bezoekers terecht kunnen voor informatie en advies te geven over rookmelders en brandveiligheidsmaatregelen in woningen.
Ook wordt gedemonstreerd hoe een kleine brand
geblust kan worden en is er een informatiemarkt over brandveiligheid en hulpverlening.

Programma

Een aantal
demonstraties worden op vaste tijden gehouden, de overige activiteiten zijn doorlopend. Meer informatie hierover en over de Open Dag is te vinden op www.brandweeramersfoort.nl

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort