Gemeente Delft

Persbericht Gemeente Delft: Thermografische kaart

Delftenaren uitgenodigd warmteverlies en duurzaamheid eigen woning te bekijken

Inwoners van Delft kunnen vanaf zaterdag 20 juni de warmte-uitstraling van het dak van het eigen huis of bedrijfsgebouw zien en zodoende hun eigen duurzaamheid testen. Vanaf die dag is via de website www.gemeentedelft.info de zogenoemde thermografische kaart aan te klikken.

De thermografische kaart wordt zaterdag om 12.00 uur door wethouder Lian Merkx (Milieu) gepresenteerd in de lobby van Theater de Veste. Op het Vesteplein en het Bastiaansplein is op dat moment de Energiemarkt aan de gang. Op die markt kan men advies krijgen over het verduurzamen van de woning, zodat men onmiddellijk klimaatpositief actie kan ondernemen.

De thermografische kaart is een luchtfoto van Delft, die is gemaakt op maandagavond 26 januari 2009. Door beeldbewerking van de cameraopnamen is de warmte-uitstraling van de gebouwen omgezet naar zes overzichtelijke kleuren van donkerblauw tot rood. De opname is zo gedetailleerd, dat duidelijk is welk deel van het dak de meeste warmte-uitstraling heeft.

Warmte-uitstraling ontstaat doordat de ruimte direct onder het dak warmer is dan de buitenlucht. Hoe beter de isolatie, hoe minder warmte wordt uitgestraald. Met behulp van de opname kan worden aangegeven welke huizen beter geïsoleerd moeten worden. Huurders kunnen hierover contact opnemen met de woningcorporatie.

De opname is onderdeel van het Europese demonstratieproject SESAC en wordt daarmee mede gefinancierd vanuit het CONCERTO programma van de Europese Commissie. .

Noot voor de redactie: (

Gemeente Delft