Ingezonden persbericht




()

Persbericht - 17 juni 2009

De Witte Nacht op Radio 4

Klassieke zender viert opening Hermitage in Amsterdam

Radio 4 zendt in de nacht van 20 op 21 juni rechtstreeks uit vanuit De Hermitage Amsterdam. Het gloednieuwe museum opent 20 juni voor het eerst haar deuren voor het publiek en is voor de gelegenheid 31 uur aaneengesloten open. Tijdens de kortste nacht van het jaar houdt Radio 4 in het museum een 'Witte Nacht', naar het voorbeeld van het festival in Sint Petersburg waar het 's zomers nooit donker wordt.

Tussen 23.00 en 09.00 uur zijn reportages uit het museum te horen. Presentatoren Maartje Stokkers en Ab Nieuwdorp spreken met interessante gasten, waaronder Otto Tausk, chef-dirigent Holland Symfonia. Hij dirigeert in het Muziektheater diezelfde avond het ballet 'Honderd jaar Les Ballets Russes'. Er is in de uitzending veel aandacht voor Russische muziek. Bovendien schakelt Radio 4 live met organisatoren van het Witte Nachten Festival in Sint Petersburg.

Televisie

De AVRO zendt vrijdag 19 juni 2009 om 19.30 uur het zesde en laatste deel uit van de reeks 'Passie voor de Hermitage'. In 'Metamorfose' gaat regisseur Aliona van der Horst op zoek naar bijzondere verhalen die schuilgaan achter museumschatten in de Hermitage in Sint Petersburg. Het zijn pronkstukken die deel uitmaken van de tentoonstelling waarmee De Hermitage Amsterdam haar deuren opent: 'Aan het Russische hof'. Ook volgt Van der Horst de metamorfose van verpleeghuis Amstelhof tot museum Hermitage Amsterdam, dat op zaterdag 20 juni aanstaande wordt geopend. 'Passie voor de Hermitage': deel 6, vrijdag 19 juni, 19.30 uur, AVRO, Nederland 2.

Op zaterdag 20 juni staat presentator Pieter Jan Hagens op de rode loper tijdens de feestelijke opening van de Hermitage Amsterdam. Dit is live te volgen op Nederland 2 om 20.47 uur. Vanaf 22.53 uur is op Nederland 2 een verslag te zien van de opening en alle festiviteiten daar om heen.

De Hermitage Amsterdam

De Hermitage Amsterdam opent zaterdag 20 juni om 10.00 uur 's morgens in het geheel verbouwde en gerenoveerde Amstelhof haar deuren voor het publiek. Het 17de-eeuwse 'landmark' aan de Amstel is tussen juni 2007 en juni 2009 verandert van een verpleeghuis in een spectaculair multifunctioneel museum met tentoonstellingszalen, café-restaurant, winkels, studiecentrum, auditorium en Hermitage voor Kinderen. De Hermitage Amsterdam opent met de tentoonstelling 'Aan het Russische hof. Paleis en protocol in de 19de eeuw', die met ruim 1800 objecten van het moedermuseum in Sint Petersburg een van de grootste tentoonstellingen ooit in Nederland belooft te worden.

De Hermitage Amsterdam viert de opening groots op de laatste dag van het voorjaar met het Witte Nacht Festival, waarop het museum 31 uur lang aaneen geopend is voor het publiek. De hele dag, avond én nacht van 20/21 juni vinden tal van feestelijke activiteiten en concerten plaats in het gebouw, in de binnentuin en langs de Amstel.

Voor meer informatie: www.radio4.nl