VerkeersInformatieDienst


Gebruik verkeersinfo bespaart reistijd

17 juni 2009, 18:39
Verkeerskundige Bogers onderzocht ten behoeve van haar promotie in hoeverre mensen hun routekeuze maken op basis van de informatie die zij krijgen. Ze stelde vast dat de proefpersonen die tijdens de route veel verkeersinformatie kregen, vaker voor een onbetrouwbare maar vlugge route kozen dan anderen. De proefpersonen die geen informatie kregen, kozen juist veel vaker voor een betrouwbare maar langzame route. Hoe meer verkeersinformatie de reizigers in het onderzoek namelijk ontvingen, hoe meer tijd zij bespaarden.

TU Delft-promovendus Bogers keek echter niet alleen naar de invloed van de aangeboden informatie, maar ook naar wat de proefpersonen gedurende het experiment leerden van hun ervaringen. Opvallend was dat de rol van gewoontegedrag steeds groter werd. Zelfs de personen die veel informatie kregen, lieten hun keuzen na verloop van tijd steeds vaker door gewoonte bepalen dan door andere zaken zoals de aangeboden informatie of hun eigen aangeleerde verwachting van de reistijd. Daarnaast baseerden reizigers zonder verkeersinformatie zich voor hun verwachte reistijd voornamelijk op de meest recente ervaring. De reizigers met verkeersinformatie nemen echter veel meer ervaringen mee in het bepalen van een verwachte reistijd.

Ondanks onze ingebakken gewoonten, blijkt de inzet van verkeersinformatie toch veel mogelijkheden te bieden. Niet alleen kan het individuele reistijden verkorten, het kan er ook voor zorgen dat routes die normaliter als onbetrouwbaar worden gezien vaker gebruikt worden.