Woonbond


20-06-2009

Toetslijst ventilatie mogelijk vertaald in het Japans

De 'toetslijst ventilatie' wordt mogelijk vertaald in het Japans. Hetzelfde geldt voor de 'toetslijst gezond en veilig wonen'. Dat is het resultaat van een bezoek dat een delegatie van 14 Japanse topintellectuelen en ondernemers 16 juni bij de Woonbond aflegde. Doel was het opdoen van ideeën over het aanpakken van de binnenmilieukwaliteit in woningen, waarbij het vooral ging om methoden om die aanpak voor de gebruikers in beeld te brengen.

De Japanners waren op het spoor gekomen van de toetslijst gezond en veilig wonen via een Japanse studente die in Nederland studeerde. Onno van Rijsbergen en Susan Huijbregs legden hen de Nederlandse situatie uit en gaven een toelichting op de toetslijsten. Van Rijsbergen is milieukundig adviseur bij de Woonbond en Huijbregts campagnemedewerkster energiebesparing.

De japanners vonden de toetslijsten erg praktisch en begrijpelijk en vroegen of ze vertaald mogen worden in het Japans. Van Rijsbergen: Wij hebben aangegeven dat we erg vereerd zouden zijn als ze dat zouden doen, maar dat de toetslijst dan wel eerst nog aangepast moeten worden aan de Japanse situatie. Afgesproken is dat er contact wordt gehouden. Het bezoek van de Japanners aan Nederland duurde enkele dagen. Daarvoor waren zij enkele dagen in Engeland.