Gemeente Kampen



Internationale Hanzedagen 2017 in Kampen

20 jun 2009
De internationale Hanzedagen vinden in 2017 in Kampen plaats. Dit is vandaag bekend gemaakt tijdens de Internationale Hanzedagen in Novgorod, Rusland. Kampen kan een bijzonder decor bieden voor de Internationale Hanzedagen, want het rijke Hanzeverleden is nog volop zichtbaar in de stad.
De verdeling van de organisatie van de Internationale Hanzedagen is tot 2030 al vastgelegd. Kampen had zich vorig jaar kandidaat gesteld bij het presidium van het Hanzeverbond toen bleek dat 2017 was vrijgekomen.

Burgemeester Oosterhof is bijzonder verheugd: "Dit evenement geeft ons de kans om Kampen internationaal te presenteren. Kampen zal enkele dagen het feestelijke centrum zijn van de vele culturele activiteiten uit de verschillende Hanzesteden. We gaan er een groot succes van maken."

Een delegatie van het college van burgemeester en wethouders is momenteel aanwezig is bij de Hanzedagen in Novgorod. Loco-burgemeester Bert Boerman heeft daar vandaag een presentatie verzorgd over de stad Kampen voor het presidium van het Hanzeverbond. Bijna unaniem werd er vervolgens voor Kampen gestemd.

In 1980 blies de gemeente Zwolle de Internationale Hanzedagen nieuw leven in. Vanaf dat moment komen de meer dan 100 Hanzesteden jaarlijks bij elkaar in een van de Hanzesteden. De Hanzemarkt waar elke deelnemende stad zich presenteert, vormt het middelpunt van het Hanzeprogramma. Daarnaast worden er seminars en forums georganiseerd en is er een apart programma voor de bestuurders van de deelnemende Hanzesteden. Kampen neemt vanaf het begin in 1980 deel aan de Internationale Hanzedagen. Nu zijn 167 Hanzesteden uit vijftien verschillende Europese landen lid van het Hanzeverbond.