Ingezonden persbericht



Galerie de Expeditie, 16 mei tm 4 juli 2009

Wij willen graag uw aandacht vestigen op deze bijzondere tentoonstelling van twee Kosovaarse kunstenaars, die nog 2 weken te zien is. De tentoonstelling werd reeds uitvoerig besproken in het Financieel Dagblad , Kunstbeeld en NRC Handelsblad.

Jakup Ferri (prishtina, 1981) studeerde vorig jaar af aan de Rijksakademie in Amsterdam. Zijn tekeningen en schilderijen vallen op door hun eenvoud en direktheid. Het zijn veelal situaties van mensen in een isolement of vervreemding van hun omgeving. De tekeningen hebben biografische elementen, bevindingen van de dag waarin ook de kunstenaar figureert als steeds terugkerende figuur.

Ferri is vooral bekend geworden met zijn video's. In de galerie tonen wij er 5 waarvan 2 primeurs. In Three Virgins bijvoorbeeld, filmt de camera Jakup in zijn studio languit zittend op de grond met 2 geluidsboxen tegen zijn borst geklemd waaruit de stemmen van Yoko Ono en John Lennon te horen zijn die elkaar roepen tot schreeuwen toe (een track van hun album Two Virgins uit 1968). De kunstenaar roept hier tussendoor zijn eigen naam en maakt er zo Three Virgins van. Isolement, contact willen, erbij willen horen, verlangen, falen, : metaforen voor een jonge kunstenaar in een hedendaags westers kunstcircuit met een komische noot van artistieke zelfobsessie.

Ferri maakt deel uit van een jonge generatie kunstenaars die door internationale tentoonstellingen en residentie programma's in het buitenland een nomadisch bestaan leven. De gespletenheid van een leven, het hier en daar, en de persoonlijke belevingen die daarmee gepaard gaan zijn onderwerpen die ingezet worden binnen een artistieke context.

Voor deze tentoonstelling heeft Ferri zijn inspirator uit Prishtina, Nysret Salihamixhiqi (Zhabar, 1931) uitgenodigd. Een schilder die vele Kosovaarse kunstenaars opgeleid heeft en een heel oeuvre op zijn naam heeft waarmee hij eigenlijk nooit buiten de grenzen van zijn land is getreden. Nysret Salihamixhiqi's schilderingen op papier uit de jaren 60 tot en met nu zijn naar binnengekeerde verdichtte tekeningen met veel symboliek. Beide kunstenaars hebben hun werken door elkaar als grote wolken van beelden in de galerie gehangen. Zo komen twee kunstenaars uit verschillende generaties met de daaraan gekoppelde verschillende perspectieven bijelkaar.