Ministerie van Defensie

Fit online bij de luchtmacht

20 juni 2009, 16.43 uur

Aftrap Fitness Quick Test
Het is allang achterhaald dat Defensie onhaalbaar hoge eisen stelt aan de fysieke gesteldheid van sollicitanten. Om dit te tonen heeft de luchtmacht in samenwerking met het Centrum voor Mens en Luchtvaart de Fitness Quick Test ontwikkeld.

Deze test werd tijdens de Luchtmachtdagen op vliegbasis Volkel officieel geopend door de Staatsecretaris van Defensie, Jack de Vries, voorzitter NOC*NSF, Erica Terpstra en Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten, generaal-majoor Erik Oliemans.

Op ludieke wijze gaven zij het startschot voor de virtuele sportschool. De Staatssecretaris en P-CLSK op een tandem en Erica Terpstra met het startpistool. Door een goed samenspel bereiken de heren de denkbeeldige finish en daarmee is de test online voor iedereen bereikbaar via Base-X op www.werkenbijdeluchtmacht.nl.

Vorig jaar nog opende de Staatsecretaris de virtuele vliegbasis Base-X, waar de Fitness Quick Test in ingebouwd is. "Sindsdien hebben veel jongeren de website bezocht en gaat het de goede kant op met de werving. Maar er kunnen er natuurlijk altijd meer bij".

Generaal Oliemans: "We moeten goed voor onze mensen zorgen. Dat betekent zorgen voor goede ontplooiingsmogelijkheden, scholing en een goede fysieke gesteldheid. Kortom: goed werkgeverschap. De test is een goed initiatief om het werken bij de luchtmacht aan te moedigen. Je biedt jongeren de kans om zichzelf fysiek te testen voordat ze het keuringstraject ingaan".

Erica Terpstra is als voorzitter van het NOC*NSF natuurlijk een fanatieke voorstander van sport. Ze is dan ook laaiend enthousiast over de online test van de luchtmacht. "Voornamelijk bij de vrouwen leeft vaak nog de angst dat je een soort GI Jane moet zijn om door de fysieke keuring te komen. Dat is echt niet zo, je moet alleen fit zijn. En ik ben het levende bewijs dat je fit kunt worden".