Griep A/H1N1: stand van zaken België op zaterdag 20 juni: twee stalen testten positief, zes stalen testten negatief.

20/06/2009 18:43

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Het Interministerieel Commissariaat Influenza laat weten dat bij een analyse vandaag twee nieuwe gevallen van A/H1N1-griep bevestigd werden in België.

Het eerste geval betreft een jonge vrouw uit de provincie Henegouwen. Op donderdag 18 juni is zij teruggekomen uit de Dominicaanse Republiek, op dezelfde vlucht als de jongeman die gisteren al positief testte. Omdat ze tijdens deze vlucht als nauw contact van deze jongeman gold, werd ze reeds door de gezondheidsautoriteiten opgespoord. Zij werd daarom gisteren al thuis geïsoleerd en kreeg preventief antivirale geneesmiddelen. Vanaf nu krijgt ze de behandelingsdosis. Sinds haar terugkomst heeft zij nauw contact gehad met 5 personen, allemaal familieleden. Zij worden thuis geïsoleerd en krijgen een preventieve behandeling met antivirale middelen.

Het tweede geval betreft een jonge vrouw uit de provincie Antwerpen. Op donderdag 18 juni is zij via Londen teruggekeerd uit New York. Ze ontwikkelde de eerste griepsymptomen op woensdag 17 juni en nam op vrijdag 19 juni contact op met haar arts, die in overleg met een gezondheidsinspecteur van de Gemeenschap beslist heeft om een test te laten uitvoeren. Vandaag bleek de test positief voor de A/H1N1-griep. De vrouw had sinds haar terugkeer nauw contact met 11 personen. Deze worden thuis geïsoleerd en krijgen een preventieve behandeling met antivirale middelen. Omdat de vrouw mogelijk besmettelijk was tijdens de vlucht, besloten de gezondheidsautoriteiten om de passagierslijst op te vragen. Als er andere passagiers een risico hebben opgelopen tijdens deze vlucht, zal de overheid contact met hen opnemen.

Tot op vandaag zijn in België 28 gevallen van de A/H1N1- griep vastgesteld. Het Interministerieel Commissariaat Influenza blijft alle verdachte gevallen van de A/H1N1-griep in ons land van nabij opvolgen en informeert de pers dagelijks over de stand van zaken.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel