Ingezonden persbericht



datum:
20 juni 2009

RifTour spetterend van start vanaf Museon
Ali B & Friends zwaaien een tentoonstellingsbus vol Marokkaanse migratieverhalen uit.

Vandaag gaf de ambassadeur van Marokko, Z.E. Jaouad El Himdi het startsein voor de RifTour. Voorafgaand sprak Rabin Baldewsingh, wethouder Burgerschap, Deconcentratie, Leefbaarheid en Media van Den Haag, over het thema 'veertig jaar Marokkaanse migratie'.
Speciale gasten tijdens dit vertrekfeest waren cabaretier Amar Al-Ajjouri en Ali B, Yes R, Sjaak & Darrel die op dynamische wijze met een combinatie van rap en hiphop zeer tot de verbeelding van het publiek spraken!

Rif Tour
Rif Tour is een tentoonstelling in een bus en programmeert succesverhalen, oude foto's, verkleurde video's, weemoedige liedjes, verbleekte diploma's, pijnlijke herinneringen, hoop en heimwee. Met dit beeldmateriaal, liedjes en een theatervoorstelling wordt in de bus de geschiedenis verteld van de eerste Marokkaanse arbeiders in Nederland. De bus neemt de verhalen en liederen van achterblijvers en terugkeerders weer mee naar Nederland. Op deze manier brengt Riftour Marokkanen, Nederlanders en Marokkaanse-Nederlanders van alle generaties met elkaar in gesprek.

Zes weken lang toert de bus door Marokko, waarbij 17 dorpen en steden in de Rif worden bezocht. Een weblog houdt de achterblijvers op de hoogte van het wel en wee van de tournee.
www.riftour.nl

Reisschema: 8 juli - 15 augustus in Marokko

20 juni Den Haag
8, 9, 12 juli Al Hoceima
10 juli Torres
11 juli Beni Boufrah
15, 16 juli Tarquist
17, 18 juli Aknoul
19 juli Midar
20 juli Driouch
22, 23 juli Tiztoutine
24, 25 juli Dar Kebdani
26 juli Mont Aroui
27, 28, 31 juli Nador
1 augustus Zaio
2 augustus Aklim
3, 4, 5 augustus Berkane
8, 9 augustus Al Aioun
10, 11 augustus Taourirt
12, 13 augustus Taza
15 september Den Haag

De eerste Marokkaanse arbeiders in Nederland
Rif Tour is een ode aan de Marokkaanse gastarbeiders van het eerste uur. Wie kent hun geschiedenis? Waarom verlieten zij hun streek en hoe bereikten ze Nederland? Waar vonden ze werk? En hoe was het in Nederland in de jaren 60 en 70?
Buiten de bus, in de schaduw van een grote tent kunnen de bezoekers napraten over de verhalen die binnen worden verteld.

Alle dagen show met Amar Al-Ajjouri
Drie keer per dag wordt er bij de bus theater gemaakt. Als de zon zakt en iedereen de straat op gaat, staat daar Amar El-Ajjouri met een spetterende one-man show; over Marokkanen, over Nederlanders en over Marokkaanse Nederlanders. Grappig èn confronterend.

Kom met je oude foto's
Oude foto's en historische filmbeelden in de bus laten zien hoe de eerste Marokkanen leefden in Nederland. Vier van die mannen vertellen op film hun verhaal. Ook de bezoekers kunnen herinneringen ophalen. Oude foto's helpen daarbij. Wie zelf nog foto's heeft kan ze toevoegen aan het fotoarchief in de bus. En wie over heimwee wil zingen mag dat doen voor de microfoon van RifTour.

Boek
'Mannen uit Marokko, de pioniers vertellen'
Dit is de titel van het boek bij de tentoonstelling. Hierin wordt uitgebreid de geschiedenis van de eerste Marokkaanse migranten naar Nederland beschreven. Een boek boek vol persoonlijke verhalen en foto's.
Mannen uit Marokko, de pioniers vertellen: Annemarie Cottaar, Nadia Bouras, Fatiha Laouikili, Meulenhoff, Amsterdam. ¤22,50

RifTour in Marokko en in Den Haag
20 juni vertrekt de bus feestelijk vanuit het Museon in Den Haag. De bus rijdt dan rechtstreeks naar Marokko. Op 8 juli klinkt op het grote plein van Al Hoceima het feestelijk startschot voor de reis door Marokko. Eind augustus is de bus terug in Den Haag. Vanaf half september rijdt hij door de Haagse wijken langs scholen en bibliotheken.
Voor de precieze standplaatsen en data in Den Haag zie vanaf augustus: www.riftour.nl en www.Museon.nl

Samenwerking
RifTour is een project van Museon, Centrum voor de Geschiedenis van Migranten, VSB fonds, Mondriaan Stichting, Stichting Doen en de gemeente Den Haag.

Museon
In het Museon is veel te ontdekken. Er zijn educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's voor een breed publiek. Een bezoek aan het Museon is een leerzame ervaring. Op toegankelijke wijze wordt informatie gegeven over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving.