17e Eeuws midzomerfestijn Vestingstad Heusden


Met tijdmachine terug in de tijd

HEUSDEN, 20090612 -- Tijdens het Midzomerfestijn op 20 en 21 juni wordt de binnenstad van vestingstad Heusden teruggebracht in de 17e eeuw. Twee dagen lang zijn er acts en activiteiten die in het teken staan van het statiebezoek dat Stadhouder Prins Maurits van Oranje brengt aan Heusden. Vierhonderdvijftig gekostumeerde acteurs, muzikanten en vele figuranten zullen de bezoekers het gevoel geven dat ze in een tijdmachine zijn gestapt en onderdeel uitmaken van een interactief historisch toneelspel. Het programma van het Midzomerfestijn duurt op zaterdag van12.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Hoofdacts op 20 juni:
Op zaterdag komt Stadhouder Prins Maurits en zijn gevolg om 15.00 uur aan met zijn Statenjacht in de haven van Heusden. De kanonniers van de stad wachten hem op met saluutschoten. Daarna volgt er een rondtoer met de prins in een koets met voorop zijn hofhouding, notabelen, soldaten en gildes met vliegend vaandel. Om 15.30 houdt hij een toespraak op het bordes van het Stadhuis waarna hij naar zijn Residentie ` De Rupubliek' gaat. Later op de middag is er een historisch diner op de Vismarkt en vindt er een aanslag plaats op de Prins door Spaanse spionnen.

Hoofdacts op 21 juni:
Op zondag is er om 13.00 uur een historische trouwceremonie door de Gouverneur van de stad te zien. Even later is er de veroordeling van de Spaanse spionnen op het Stadhuis en aansluitend de terechtstelling in de Stadshaven. De Moriaan en twintig dichters zullen politieke gedichten van Vondel voordragen waarmee de Prins op de hak wordt genomen. Een van hen maakt het te bont en wordt dan ook terechtgesteld wegens belediging. Om 15.00 uur zijn er ringsteekwedstrijden in de Waterpoort met Prins Maurits op de tribune.

Doorlopend programma:
Behalve de acts met de Prins zijn er op beide dagen nog veel meer gebeurtenissen te beleven in de zoektocht naar het verleden. Een sier-, hoef-, wapen- en harnassmid tonen hun ambacht. Net zoals een schoenmaker, een leerbewerker, een kaarsenmaker, een nettenboeter, een zeilmaker, een mandenvlechter en een touwslager. In de haven worden schepen gelost en wordt graan vervoerd naar de stadsmolen. Ook zijn wasvrouwen daar aan het werk met hun kinderen. De pestdokter en het kruidenvrouwtje lopen in de Heemtuin rond om mensen te genezen. Historische gezelschappen in 17e eeuwse tentenkampen geven demonstraties boogschieten en zwaardvechten. Om het verhaal compleet te maken figureren tussen de bezoekers diverse hoeren die de soldaten inpalmen en straatschoffies, melaatsen en bedelaars die dukaten proberen afhandig te maken. Ook muziekgezelschappen uit die tijd zullen niet ontbreken. Uiteraard kan het publiek ook zelf actief mee doen. Zo zijn er koekslaanwedstrijden en kunnen kinderen meedoen aan een spreekwoordenpuzzeltocht.

Kortom; Heusden nodigt iedereen uit om op 20 en 21 juni mee terug te gaan in de tijd. Liefhebbers kunnen een terrasje pikken en genieten van catering in stijl van die tijd. De entreeprijs is 2 euro per persoon en kinderen tot 12 jaar zijn gratis. In verband met de verwachte drukte adviseert de organisatie om, indien mogelijk, met de fiets of te voet te komen. Of op zaterdag omdat het dan minder druk is.