Ingezonden persbericht


Den Haag, 8 juni 2009

PERSBERICHT
UITREIKING FEMME AWARD 2009 OP ROZE ZATERDAG

Op zaterdag 20 juni, Roze Zaterdag, wordt bekend gemaakt wie hét gezicht zal worden van lesbisch Nederland. De Femme van het Jaar is een lesbische of biseksuele vrouw die zich inzet voor de zichtbaarheid en solidariteit van deze groep. De verkiezing is een initiatief van FemFusion waar minister Plasterk eind april het startsein voor gaf voor het jaar van de lesbische emancipatie.

In samenwerking met FemFusion wordt op het Plein een plek speciaal voor vrouwen gerealiseerd, FemPlaza. Om 12.00 uur zal hier het LESBISCH DEBAT VEILIGHEID plaatsvinden, georganiseerd door Stichting FemFusion en het landelijke diversiteitcentrum van de politie, onder leiding van Ellie Lust. Lesbische vrouwen hebben met een ander soort agressie te maken dan homoseksuele mannen. Gaat het bij de laatste groep vaak om fysiek geweld, bij het lesbische segment is de agressie vaak genuanceerder. Verbaal geweld is iets dat bijna elke lesbienne kent. Vragen als 'mag ik meedoen?', 'zin in een trio?', of opmerkingen als 'je hebt nog geen echte man gehad' zijn geen aanzet voor lesbiennes om aangifte te gaan doen, maar geven wel een onveilig gevoel. Geweld tegen lesbische vrouwen is anders, maar mag daarom niet minder serieus worden genomen. Wij willen dan ook meer aandacht voor de veiligheid van de lesbische vrouw.

Aansluitend aan het debat zullen in het FemPlaza de gehele dag meldingen worden verzameld door zowel het meldpunt Discriminatie als de Politie. Dus heb je iets meegemaakt dat je onveilig deed voelen? Help de beleidsmakers ons helpen en meld het!! Verder kun je bij het FemPlaza lekker loungen, vrouwen ontmoeten en informatie inwinnen over de leukste reizen voor vrouwen bij Travel Women. Je vindt er de vrouwentijdschriften Zij aan Zij en Lover terug en niet te vergeten het uitgebreide assortiment van de FemShop. Stichting FemFusion geeft informatie over wat het door minister Plasterk geprezen "2009: het jaar van de lesbische emancipatie" nu precies inhoudt en wat er uit voorgaande debatten van het Project Lesbisch Debat naar voren is gekomen. En last but not least; je kunt in het FemPlaza kennismaken met de finalistes van de Femme 2009 verkiezing!

PROGRAMMA ROZE ZATERDAG EN DE ROZE WEEK
Zaterdag 20 juni 2009 is de Hofstad de thuisbasis voor Roze Zaterdag. Het evenement ontvouwt zich op één van de mooiste plekken van de Haagse binnenstad: het Lange Voorhout. Tijdens Roze Zaterdag treden onder meer WILLEKE ALBERTI, ELLEN TEN DAMME (FEAT. BLONDIE), GERARD , BJÖRN AGAIN, NEW COOL COLLECTIVE , STEREO en de singersongwriters LEINE, CHARLIE DÉE, FEMKE EN DALÂL MAROUF op. De Roze Week, voorafgaand aan Roze Zaterdag, duikt de diepte in met krachtige debatten en congressen. Roze Zaterdag sluit de Roze Week af met een grootse manifestatie waarbij de sleutelwoorden smaakvol, uitbundig en een positieve boodschap. Roze Zaterdag biedt naast tal van optredens ook een informatiemarkt, collectieve presentaties van belangenorganisaties, een bezinningsbijeenkomst en een hoogwaardig aanbod van food & drinks. De sfeerbepalende hoofddoelgroep van Roze Zaterdag is 'roze' getint, maar de opzet kent een open karakter waardoor een uitgebreide bezoekersgroep wordt aangesproken en het evenement zal bezoeken. De Roze Zaterdag maakt deel uit van THE HAGUE FESTIVALS, een reeks van grootschalige evenementen tussen 12 en 28 juni zoals onder meer Festival Classique, Parkpop, Veteranendag en de ShoppingNight.

MEER WETEN?
Op www.rozezaterdag.com staan de achtergronden van Roze Zaterdag en is het totale programma te vinden. De ambities zijn groot! De ontwikkelingen rond Roze Zaterdag zijn ook te volgen via twitter. Volg de berichten van @rozezaterdag en je wordt continu op de hoogte gehouden. Ook is er een speciale hyves actief. Meld je aan bij http://rozestaddenhaag.hyves.nl. Informatie over de verkiezing is te vinden op www.femme2009.nl