Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Openingsexpositie SCHUNCK mede mogelijk door subsidie Mondriaan Stichting

Van 20 juni t/m 6 september staat SCHUNCK-Glaspaleis in het teken van Rites de Passage. 'Rites de Passage' is de naam en het motto voor de openingsmanifestatie die de overgang markeert van het voormalige Glaspaleis naar SCHUNCK*. Een herkenbare en voorbeeldstellende culturele- en educatieve instelling die binnen de context van Parkstad Limburg dé dynamo is voor de totstandkoming van een kritische, artistieke en culturele ontmoeting tussen de wijk en de wereld. Met Rites de Passage viert SCHUNCK-Glaspaleis deze overgang. De Mondriaan Stichting heeft zojuist bekend gemaakt voor dit grootschalige project een subsidie te verstrekken van ¤ 75.000,-. Tijdens Rites de Passage presenteert SCHUNCK-Glaspaleis haar nieuwe organisatie SCHUNCK* in al haar facetten. Alle disciplines in het gebouw dragen inhoudelijk bij aan dit project. Overkoepelend vindt de gelijknamige tentoonstelling 'Rites de Passage' plaats, samengesteld door het eigen SCHUNCK* team en de Italiaanse gastcurator Pier Luigi Tazzi. In zijn tentoonstelling staan in het bijzonder kunstenaars uit Thailand, Azië en Afrika central. Daarnaast is Rich Jacobs (Verenigde Staten) gevraagd voor de flankerende tentoonstelling 'Zines': zelfgemaakte tijdschriften van de skateboardcultuur uit de jaren '80 in Californië, die een aantal inmiddels bekende kunstenaars heeft voorgebracht. De Mondriaan Stichting heeft voor het totale project Rites de Passage een subsidie van ¤ 75.000,- beschikbaar gesteld, waardoor uitvoering van het project mogelijk is gemaakt. Mede door de interdisciplinaire en internationale aanpak, het gebruik van de multifunctionaliteit van het gebouw en de mogelijke positieve bijdrage aan een inhoudelijke herpositionering binnen de Euregio heeft SCHUNCK* de subsidie voor dit project mogen ontvangen.

De Mondriaan Stichting

De Mondriaan Stichting zet zich in voor een sterke en professionele cultuursector, die de betekenis van kunst, vormgeving en erfgoed duidelijk onder de aandacht van een breed publiek weet te brengen. Dit doen de stichting door uitzonderlijke projecten en activiteiten te ondersteunen in Nederland en daarbuiten. Zij willen ervoor zorgen dat instellingen de ruimte hebben om zoveel mogelijk mensen te kunnen inspireren. De Mondriaan Stichting richt zich daarbij hoofdzakelijk op musea, presentatie-instellingen, kunstenaarsinitiatieven, archieven en bibliotheken. Als internationaal stimuleringsfonds voor beeldende kunst, vormgeving en cultureel erfgoed ondersteunt de Mondriaan Stichting jaarlijks een groot aantal bijzondere en vernieuwende projecten en activiteiten van Nederlandse en buitenlandse instellingen. Het afgelopen jaar werden 877 projecten ondersteund, in totaal met een bedrag van ruim 23 miljoen euro.

Rites de Passage: 20 juni t/m 6 september 2009
Openingstijden tentoonstelling: di-vr 11-17 u, do ook 17-20 u (toegang gratis), za-, zon- en feestdagen 13-17 u. Entree: ¤ 3.50 (museumjaarkaarthouders gratis)

//////////////////