Ingezonden persbericht


Fashion Forum: Re-shaping Attitudes
20 juni, 15:00 - 17:30 uur, Provinciehuis, Arnhem

Op zaterdag 20 juni vindt in het Provinciehuis in Arnhem Re-shaping Attitudes plaats. Ontwerpers en modeprofessionals - Otto von Busch, Anne Chapelle, Monique van Heist, Nannet van der Kleijn en Liam Maher - gaan met elkaar in gesprek over de herdefinitie van waarde in de modesector. Re-shaping Attitudes is onderdeel van de Arnhem Mode Biënnale en een initiatief van Premsela - Dutch Platform for Design and Fashion en HTNK fashion recruitment & consultancy.

De modesector is aan complexe veranderingen onderhevig. De perceptie van waarde verandert. De aandacht voor betekenis, ambacht en duurzaamheid neemt toe; maatschappelijke verantwoordelijkheid wordt steeds meer gezien als onderdeel van vakmanschap. Tegelijkertijd onderstreept de economische crisis de noodzaak voor ontwerpers en professionals uit de modebranche om hun visies, strategieën en concepten te heroverwegen. Het forum Re-shaping Attitudes toont inspirerende voorbeelden van modeprofessionals die zich op een succesvolle manier weten te verhouden tot deze ontwikkelingen. In een open discussie gaan zij zowel met het onderwijs als het bedrijfsleven in gesprek over hun persoonlijke visie, motivatie en middelen om mee te veranderen.

Sprekers
Modetheoreticus en ontwerper Otto von Busch (Zweden) opent het debat met een helicoptervisie op de huidige ontwikkelingen in de modebranche en de invloed van de economische crisis. Von Busch deed aan de Universiteit van Göteborg onderzoek naar de veranderende rol van de ontwerper.

De Belgische Anne Chapelle, CEO van BVBA 64 en BVBA 32 - het bedrijf achter Ann Demeulemeester en Haider Ackermann - presenteert in deze context het nieuwe businessconcept '...a moment in...', dat niet gestoeld is op de individuele ontwerper maar op het collectief.

De Nederlandse modeontwerper Monique van Heist doorbreekt de gangbare cyclus van het modesysteem met haar concept 'Hellofashion' door op zelfgekozen momenten nieuwe, blijvende producten te lanceren. Ze vertelt wat haar beweegt en hoe ze de toekomst ziet.

Nannet van der Kleijn deelt haar visie over de veranderingen in het modeveld vanuit haar professie als ontwerper en als creatief directeur van het Amsterdam Fashion Institute. Met het door haar opgestarte label 'Individuals' stoomt ze een nieuwe generatie klaar voor de huidige mode-industrie.

Liam Maher is creatief directeur van label 'Denham de Jeanmaker', een merk voor handgemaakte, custom made jeans. Een broek als investering voor het leven, die niet uit de mode gaat en het repareren waard is als hij slijt. Zijn we hieraan toe? Is mode 'af te remmen'? En is het einde van 'het merk' nabij?

Het forum wordt gemodereerd door Gert Staal, designcriticus.

Datum en tijd: zaterdag 20 juni 2009, 15:00 - 17.30 uur Locatie: Provinciehuis, Arnhem
Deuren open: 14:30 uur
Gelegenheid tot napraten met een drankje: t/m 18:30 uur Tickets: ¤ 7,50, verkrijgbaar via www.arnhemmodebiennale.nl Informatie: www.premsela.org, www.htnk.nl