Ingezonden persbericht


Den Haag, 16 juni 2009
PERSBERICHT
INTERNATIONALE COALITIE VOOR RECHTEN HOMOSEKSUELEN

Overheden, donoren en activisten moeten beter met elkaar samenwerken. Alleen een sterke wereldwijde coalitie kan ervoor zorgen dat mensenrechten universeel worden onderschreven en nageleefd. De huidige praktijk laat zien dat in landen als Oeganda, Burundi, Indonesië, Irak en Pakistan homoseksualiteit alleen in verborgenheid kan bestaan. In deze landen worden homo's en lesbiennes nog steeds vervolgd en moeten vrezen voor hun leven. Ontwikkelingsorganisatie Hivos, organiseert tijdens de Roze Week een internationaal congres over dit onderwerp, op 19 juni 2009, 13.00 uur in het Vredespaleis in Den Haag.

Op zaterdag 20 juni overhandigt de organisatie van Roze Zaterdag tijdens een ludieke tour de Pink PeTiTion aan ambassades in Den Haag. De ludieke tour, met zo'n 50 klassieke auto's voert langs ambassades van landen waar het met de homorechten nog slecht is gesteld. Het gaat om de landen Pakistan, Polen, Letland, Rusland, Irak, Iran en ook het Pauselijk nuntius. In de petitie is onder andere te lezen dat iedereen, dus ook lesbiennes, transgenders, homo- en biseksuelen, recht hebben op de vrijheid van leven zoals zij wordt omschreven in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De basis van de Pink PeTiTion wordt gevormd door de VN notitie van minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen.

INTERNATIONALE SPREKERS
Tijdens de internationale conferentie op 19 juni spreken vooraanstaande voorvechters van gelijke rechten hun zorgen uit over de huidige situatie. Onder hen Michael Guest, hij heeft meegewerkt aan een wet die Hillary Clinton onlangs heeft ondertekend. De wet staat toe dat same-sex partners van diplomaten dezelfde rechten toekent als hetero paren. Michael Guest is persoonlijk verantwoordelijk geweest voor het ontwerp van dit wetsvoorstel. Behalve Michael Guest, spreekt ook Judith Sargentini, Europees parlementariër voor Groen Links en Frits Huffnagel, wethouder gemeente Den Haag. Arjan Hamburger, mensenrechten ambassadeur bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, geeft een toelichting op het Nederlandse homorechtenbeleid. Hivos doet een oproep om veel meer geld beschikbaar te maken voor global gay rights.

MEER WETEN?
Op www.rozezaterdag.com staan de achtergronden van Roze Zaterdag en is het totale programma te vinden. De ontwikkelingen rond Roze Zaterdag zijn ook te volgen via twitter. Volg de berichten van @rozezaterdag en u wordt continu op de hoogte gehouden. Ook is er een speciale hyves actief. Aanmelden kan bij http://rozestaddenhaag.hyves.nl.

THE HAGUE FESTIVALS
Roze Zaterdag is één van de evenementen tijdens The Hague Festivals, dé festivalperiode in Den Haag. Van 12 tot en met 28 juni vinden talloze evenementen plaats in de stad. Feel free to celebrate! is meer dan alleen de slogan van The Hague Festivals, het is het besef dat we vrij zijn, vrij om de vrede te vieren. Den Haag als internationale stad van Vrede en Recht doet dit door drie weken lang de meest uiteenlopende activiteiten, evenementen en concerten te bundelen. Meer informatie is te vinden op de website www.thehaguefestivals.com.