Trots op Nederland

Nieuws

20 jun 2009 | Maak de uitzet van criminele vreemdelingen makkelijker

Rita Verdonk is boos over hoe dit kabinet omgaat met het uitzetten van criminele vreemdelingen. Het debat in de Tweede Kamer over de criminele Marokkaanse vreemdeling die niet kan worden uitgezet is een gevolg van slap kabinetsbeleid. Rita Verdonk biedt hier twee oplossingen voor.

"Het moet maar eens afgelopen zijn met dat softe gedrag ten opzichte van criminele vreemdelingen. Als je naar dit land komt, en je pleegt een misdrijf, moet je gewoon veel makkelijker uit worden gezet. Het moet vreemdelingen worden duidelijk gemaakt dat als je in dit mooie land wilt verblijven, je je aan de Nederlandse wetten en regels dient te houden. Het sneller uitzetten bij het plegen van een misdrijf stuurt een helder signaal naar elke vreemdeling die graag naar Nederland wil komen."

"Ten eerste is er het probleem van de bewijslast. Deze ligt op dit moment bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst. Dit is de omgekeerde wereld. De vreemdeling doet een beroep op ons systeem, en het is dan ook aan hem om aan te tonen dat zijn papieren kloppen en dat hij recht heeft om in Nederland te mogen verblijven."

"Ten tweede moet per direct de zogenaamde glijdende schaal worden aangescherpt. Dit houdt in dat vreemdelingen die een misdrijf plegen veel sneller kunnen worden uitgezet. Al in 2005 heb ik als minister een voorstel gedaan om deze glijdende schaal aan te scherpen. Dit kabinet heeft dit voorstel aangehouden, en vervolgens een onderzoek ingesteld. Dit onderzoek zou volgens staatssecretaris Albayrak eerst eind 2008, daarna begin 2009 en inmiddels eind 2009 voltooid zijn. Dit is niks anders dan vertragen en uitstellen en geeft aan dat dit kabinet deze noodzakelijke regel niet wil invoeren. Het betekent dat dit kabinet en met name staatssecretaris Albayrak niet serieus is over het terugdringen van criminaliteit onder vreemdelingen."

Rita Verdonk