Klifduiker Duque regeert in Rotterdam

20/06/2009 22:18

Red Bull Nederland BV

De hoge wolkenkrabbers van Rotterdam vormden het decor voor de tweede editie van de Red Bull Cliff Diving Series 2009. Duizenden enthousiaste toeschouwers trotseerden de regen en keken met niet-aflatende spanning naar het 26 meter hoge platform dat in de oude zeehaven bij het Havenmuseum was gemonteerd op een scheepskraan. De Columbiaan Orlando Duque werd eerste en met deze overwinning mag hij zich nu samen met de Oekraïner Andrey Ignatenko de leider van het algemeen klassement noemen.

Een land zo vlak als Nederland is niet de meest logische locatie voor een klifduikcompetitie - een extreme sport die wordt beoefend door een kleine elite van topsporters. Dit is waarschijnlijk de reden waarom de tweede editie van de Red Bull Cliff Diving Series 2009 veel impact had in de lage landen en meer dan 15.000 mensen naar de historische haven van Rotterdam trok.

In de krachtmeting tussen de 12 beste klifduikspecialisten van de wereld was de spanning vandaag al vanaf de eerste minuut voelbaar. In de intense strijd wist de Amerikaan Kent de Mont als eerste de leiding te nemen. Maar naarmate de drie duikronden vorderden werd steeds duidelijker wie de uiteindelijke kandidaten voor het podium waren. De Colombiaan Orlando Duque, die al 25 jaar ervaring heeft in klifduiken en 9 wereldtitels op zijn naam wist te schrijven, werd uiteindelijk eerste: "Mijn strategie heeft gewerkt en daar ben ik erg blij om. Ik heb meer risico durven nemen en ik ben voor een hogere moeilijkheidsgraad gegaan en dat bleek te werken. Het is ook goed om zo'n zware concurrentie te hebben, zowel hier als in La Rochelle". Nederlandse gast Nigel Droog liet, na 10 dagen getraind te zijn door het Australische jurylid Ken Grove, een uitzonderlijke prestatie zien. Hij trotseerde zijn angst en zenuwen en voerde een perfecte basis klifduiksprong uit. "Wat een bizar gevoel is het om voor zo veel mensen te springen. De hoogte en hiermee de hardheid van het water is onbeschrijfelijk. Ik moest me afsluiten van alles en iedereen om me te focussen en scherp te zijn voor deze ene duik. Dit smaakt naar meer!", aldus een uitzinnige Droog.

De actie bij de Nederlandse primeur van deze sport concentreerde zich rond een gigantische scheepskraan waaraan op een hoogte van 26 meter een duikplatform was gemonteerd. Duiken betekent in dit geval een snelheid halen van bijna 100km/u, een G-kracht weerstaan van 2 tot 3 G om vervolgens in minder dan drie seconden het water te raken. De bodem ligt maar vijf meter onder het wateroppervlak en daarom is klifduiken een sport die om veel techniek, lichamelijke kracht en opperste concentratie vraagt.

De volgende wedstrijd van de Red Bull Cliff Diving Series 2009 is op 11 juli wanneer de duikers een sprong wagen in de Adriatische zee. De monumentale Kroatische stad Dubrovnik belooft wederom een opmerkelijk decor te vormen voor deze bijzondere competitie.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

http://www.redbull.nl